A denevéremberek nyomában (videókkal)

A wingsuit flying az ejtőernyős- és bázisugrást ötvözi egy speciális repülőruhával. A titka abban rejlik, hogy a széttárt karok és lábak közötti területet egy összefüggő felülettel vonja be, így az ember repülőmókusként siklik a levegőben. A modern felszerelések két-háromszorosára képesek megnövelni a vízszintes sebességet a függőlegeshez viszonyítva, és minden egyméteres zuhanás két-három méter előrehaladást eredményez. A repülés hatékonyságát a testtartás megváltoztatásával, például a vállak és térdek mozgatásával lehet irányítani.

Az első szárnyakat 1930-ban „növesztette” a tizenkilenc éves Rex G. Finney Kaliforniában, de az általa használt kezdetleges felszerelés nem volt biztonságos, és olyan anyagokat is tartalmazott, mint a bálnaszila. (A szila a cetek – táplálkozáshoz szükséges – szűrőberendezése, amely az állatok felső állkapcsából alá lógó szarulemezek csoportja.)

Végül Patrick de Gayardon, francia bázisugró mutatta be a kilencvenes évek végén a denevérruhaként is emlegetett wingsuite-ot. A skysurfing úttörője volt, és az első ember, aki snowboardot is használt a levegőben való manőverezéshez.

A norvég Trollveggen (Troll Wall) ideális helyszín a wingsuit flying kipróbálására, amely az ország nyugati partján emelkedik a Romsdal-völgy és a Rauma folyó fölé a Reinheimen Nemzeti Parkban. Ez Európa legmagasabb függőleges sziklafala a bázisugrók paradicsoma. Carl Boenish, a bázisugrás atyja itt lelte halálát ugrás közben 1984-ben, mialatt a That’s Incredible! sorozat számára vettek fel egy részt. A fal azonban máig közkedvelt az extrém sportolók körében, és a széles landolási zóna fokozza a biztonságos érkezést is.

Video (Wingsuit flying – Trollveggen):

A skydiving új irányzata 2002-ben Magyarországot is elérte. A Magyar Bázisugró és Ejtőernyős SE 2007 óta minden évben megrendezi a Wingsuit Boogie elnevezésű nemzetközi versenyt. Idén augusztus 11-ig tart a bajnokság a siófoki Kiliti repülőtéren, ami a világ legnagyobb repülőruhás találkozója. A versenyzők testére erősített GPS készülék által mért adatok alapján hirdetnek győzteseket a különböző kategóriákban, akik a magasban gyönyörködhetnek a Balaton látványában.

Video (Wingsuit Boogie 2012 – Siófok):

Kapcsolódó anyagaink:
Adrenalinfüggők
Repülés a Petronas-ikertorony felett
Új ejtőernyős világrekord

képek: archív, redbull