- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A denevéremberek nyomában (videókkal)

Posted By Máté Viola On 2013-08-08 @ 08:25 In Adventure | No Comments

A wingsuit flying az ejtőernyős- és bázisugrást ötvözi egy speciális repülőruhával. A titka abban rejlik, hogy a széttárt karok és lábak közötti területet egy összefüggő felülettel vonja be, így az ember repülőmókusként siklik a levegőben. A modern felszerelések két-háromszorosára képesek megnövelni a vízszintes sebességet a függőlegeshez viszonyítva, és minden egyméteres zuhanás két-három méter előrehaladást eredményez. A repülés hatékonyságát a testtartás megváltoztatásával, például a vállak és térdek mozgatásával lehet irányítani.

[1]Az első szárnyakat 1930-ban „növesztette” a tizenkilenc éves Rex G. Finney Kaliforniában, de az általa használt kezdetleges felszerelés nem volt biztonságos, és olyan anyagokat is tartalmazott, mint a bálnaszila. (A szila a cetek – táplálkozáshoz szükséges – szűrőberendezése, amely az állatok felső állkapcsából alá lógó szarulemezek csoportja.)

Végül Patrick de Gayardon, francia bázisugró mutatta be a kilencvenes évek végén a denevérruhaként is emlegetett wingsuite-ot. A skysurfing úttörője volt, és az első ember, aki snowboardot is használt a levegőben való manőverezéshez.

[2]

A norvég Trollveggen (Troll Wall) ideális helyszín a wingsuit flying kipróbálására, amely az ország nyugati partján emelkedik a Romsdal-völgy és a Rauma folyó fölé a Reinheimen Nemzeti Parkban. Ez Európa legmagasabb függőleges sziklafala a bázisugrók paradicsoma. Carl Boenish, a bázisugrás atyja itt lelte halálát ugrás közben 1984-ben, mialatt a That’s Incredible! sorozat számára vettek fel egy részt. A fal azonban máig közkedvelt az extrém sportolók körében, és a széles landolási zóna fokozza a biztonságos érkezést is.

Video (Wingsuit flying – Trollveggen):

A skydiving új irányzata 2002-ben Magyarországot is elérte. A Magyar Bázisugró és Ejtőernyős SE 2007 óta minden évben megrendezi a Wingsuit Boogie elnevezésű nemzetközi versenyt. Idén augusztus 11-ig tart a bajnokság a siófoki Kiliti repülőtéren, ami a világ legnagyobb repülőruhás találkozója. A versenyzők testére erősített GPS készülék által mért adatok alapján hirdetnek győzteseket a különböző kategóriákban, akik a magasban gyönyörködhetnek a Balaton látványában.

Video (Wingsuit Boogie 2012 – Siófok):

Kapcsolódó anyagaink:
Adrenalinfüggők [3]
Repülés a Petronas-ikertorony felett [4]
Új ejtőernyős világrekord [5]

képek: archív, redbull


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/08/08/a-deneveremberek-nyomaban-videokkal/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/01.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/03.jpg

[3] Adrenalinfüggők: http://explorerworld.hu/2012/09/24/adrenalinfuggok/

[4] Repülés a Petronas-ikertorony felett: https://www.explorerworld.huRepülés a Petronas-ikertorony felett

[5] Új ejtőernyős világrekord: http://explorerworld.hu/2013/01/28/uj-ejtoernyos-vilagrekord/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.