Megnyílt az Adriai-tenger első víz alatti régészeti múzeuma

A páratlanul szép horvát tengerpart szerelmeseinek egészen egyedi élményt kínál a nemrég Mali Losinj-ban megnyílt víz alatti archeológiai kiállítás.

A Mali Losinjban több mint másfél évtizede működő Diver Sport Center búvárközpont tulajdonosainak kezdeményezése nyomán, a festői Cikat-öböl sekély homokos aljzatán megnyitotta  „kapuit” az Adriai-tenger első víz alatti archeológiai múzeuma. A múzeum mintegy 300 négyzetméteres területén 4 és 12 méteres vízmélységben 11 különböző kiállított tárgy tekinthető meg. A kis vízmélységre figyelemmel, e páratlan víz alatti tárlatot akár már kezdő búvárok is felkereshetik.

Apoxüomenosz világhírűvé lett ókori bronzszobrát egy belga turistabúvár fedezte fel Mali Losinj partjainál, 1996-ban.

A kiállítás leglátványosabb attrakciója kétségkívül Apoxümenosz, az i.e. 2. századból származó görög atléta bronz szobrának tökéletes másolata. Apoxümenosz eredeti szobrát még 1996-ban egy belga turistabúvár fedezte fel véletlenül, kis mélységben, félig a homokba temetkezve. A 192 centiméter magas gyönyörű bronzszobrot 1999-ben emelték ki hivatásos búvárarcheológusok. A szobor konzerválása és restaurálása majdnem 7 évet vett igénybe.

A tengerből kiemelt szobor restaurálása csaknem hét évet vett igénybe. Mostantól Apoxüomenosz szobrának tökéletes és életnagyságú másolata a losinji tengeralatti múzeumban is megtekinthető.

A páratlanul szép és világhírűvé lett ókori műalkotást többek között Firenzében, a Palazzo Mediciben is kiállították, ahol alig egy hónap alatt több mint nyolcvanezren tekintették meg. A híres ókori szobor másolatán kívül amforák, korabeli velencei hajóágyúk, és más egyéb érdekességek is megtekinthetők Horvátország és az Adriai-tenger első tengeralatti múzeumában.

Amforák a víz alatti tárlat gyűjteményéből

A víz alatti múzeum közvetlenül a Diver Sport Center búvárközpont előtt, a Cikati-öböl nyugati oldalán található. A felfedezőutat a bázis kikötőmólójáról kényelmesen a vízbe ereszkedve érdemes elkezdenünk. A páratlanul szép műtárgyakat egy ívelt hurok mentén helyezték el a jól átvilágított, napfényben fürdő homokos aljzaton. Az enyhén lejtő, sziklákkal és helyenként kisebb neptunfű-mezőkkel tarkított tengerfenéken sorra tárulnak elénk az antik világ, valamint az elmúlt évszázadok, évtizedek historikus reliktumai.

Nemcsak az antik világ emlékei, hanem ez a világháborús géppuska is megtekinthető a Diver Sport Center tengeralatti múzeumában.

A kis mélység, és az áramlatoktól mentes nyugodt víz lehetővé teszi a hosszasabb nézelődést is. Ez a múzeumlátogatás olyan, egészen sajátos élményt kínál, amelyet szárazföldi tárlaton aligha élhetünk át. A víz alatti kirándulás után érdemes a felszínen is szétnéznünk, hiszen a hosszú múltra visszatekinthető Mali Losinj-ban is sok a szép látnivaló. A hamisítatlan mediterrán hangulatot árasztó város  (régies nevén Lussini Piccolo) már a Monarchia idején is kedvelt fürdőhely volt. Többször megfordult itt maga az uralkodó, Ferenc József is, Stefánia főhercegnő elegáns villáját pedig mind a mai napig megtekinthetjük a Cikati-öböl északi szegletében. A templomdombot a 18. és 19. században olaszos mediterrán stílusban épült műemlék lakóházak, sikátorok teszik egyedien hangulatossá.

A hamisítatlan mediterrán hangulatot árasztó Mali Losinj szépségeit a felszínen is érdemes megtapasztalni.

A pálmafákkal ékesített kikötői promenád a 19. század közepén nyerte el mai alakját. Losinj környékén fantasztikusan szép merülőhelyek találhatók, gazdag élővilággal. A Mali Losinjtól alig karnyújtásnyi távolságra fekvő, és egy olasz opera díszletére emlékeztető tündéri Veli Losinjban működő oceanográfiai intézet fő kutatási területe a Losinj környékén viszonylag nagy egyedszámban élő palackorrú delfinek tanulmányozása. A Losinjhoz közel fekvő Ilovik-sziget vizein többé-kevésbé állandó jelleggel egy közel 100 egyedből álló delfincsapat tanyázik, ami a környék egyik fő látványossága. Mali Losinj felfedezése akár a felszínen, akár pedig a víz alatt, életre szólóan szép élményt kínál.

Fotó: Diver Sport Center, unesco.com, likecroatia.com