Ismeretlen ókori római hajóroncsot fedeztek fel Pula környékén

Az Adriai-tenger horvátországi partszakasza, – a viharos történelmi múltnak, valamint az itt gyakran tomboló, heves viharoknak köszönhetően -, különösen gazdag hajóroncsokban.  Még napjainkban is rendszeresen érkeznek hírek  eddig ismeretlen adriai hajóroncsok felfedezéséről. Legutóbb Isztria „fővárosa”, az ókori emlékekben gazdag Pula környékén akadtak szerencsés búvárok egy római időkből származó hajó maradványára.

Az Adriai-tenger mélye még számtalan, felfedezésre váró ókori hajó roncsát rejti

Az első értékelések szerint, a késői köztársaság, vagy a korai császárság (i.e. vagy i.u. 1. század) idejéből származhat az a római faépítésű hajó, amelyet most fedeztek fel Pula közelében. Ami a felfedezést rendkívülivé teszi , az az ókori hajó meglepően jó állapota. A faszerkezet jelentős része ugyanis kiváló állapotban megőrződött, amit rendkívül ritka és szerencsés körülménynek tekinthetünk egy 2000 éves ókori hajóroncs esetében. A hajó rakománya szintén kitűnő állapotban maradt fenn. Nagy mennyiségű amforát, kerámiákat, valamint szobrokat találtak a hajó egykori rakterében.

A roncsmaradványokat kiemelésük után a pulai kikötőbe szállítják, ahol szakszerűen konzerválják a hajótest faanyagát. A tervek szerint a komplett restaurálás után kiállítják az ókori hajót, amely várhatóan tovább gyarapítja majd Pula római időkből fennmaradt látnivalóit. A római gálya annyira ép, hogy ez lehetővé teszi a hajónak az eredetivel mindenben megegyező újjáépítését is. A tervek szerint az így újraépített római hajót turisztikai célokra fogják felhasználni.

Egykori római hadigálya, az ún. liburna rekonstruált képe

Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán már eddig is kiemelkedően sok ókori hajómaradványt sikerült feltárni. Ennek az az oka, hogy az adriai medence volt az egyik legfontosabb és legforgalmasabb hajózási útvonal a Római Birodalom idején. Az Adriai-tenger keleti partvidékét is magába foglaló területet az i.e. 2. illetve 1. század folyamán hódították meg a rómaiak, amelyet Illyria provincia néven csatoltak a birodalomhoz.(Az i.sz. 1. század közepétől Dalmatia provinciára változtatták a tartomány elnevezését.) Pulát i.e. 42-ben, – a római polgárháború idején az egyik triumver, Cassius testvére, Cassisus Longinus alapította. A polgárháború után Octavianus (később: Augustus császár) Pulát tartományi székhellyé tette Colonia Pietas Iulia Pola Pollentia Herculanea néven.

A most megtalált római hajóroncs várhatóan Pula amúgy is gazdag ókori hagyatékát fogja gyarapítani.

Augustus jelentős építkezésekbe kezdett a városban, így – többek között – az ő nevéhez fűződik a híres pulai amfiteátrum (amely a 3. legnagyobb fennmaradt ilyen típusú építmény a világon) felépítésének az elrendelése is. Szintén Augustus uralma alatt bővítették ki a pulai kikötőt, amely az i.sz.1. század elejétől a térség legnagyobb tengeri kikötőjévé vált. Tehát nem csoda, hogy a horvát tengermelléken már eddig is oly sok értékes ókori hajó roncsát sikerült megtalálni. Valószínű azonban, hogy jelentős részük még mindig a tenger mélyén várja, hogy felfedezzék… 

Képek: arecheology.com, Pearls of Croatia, devianart.com, wodpress.com