- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

WWF: már “a jövőnket fogyasztjuk”

Posted By The Explorer On 2013-08-21 @ 08:52 In Öko | No Comments

A zöldszervezet szerint idén augusztus 20-ára esik a Globális Túlfogyasztás Napja, vagyis az a nap, amelytől az emberiség igényei meghaladják Földünk eltartóképességét.
Jelenleg 1,5 Földre lenne szüksége az emberiségnek, és ha nem változtatunk életmódunkon, 2050-re már két bolygó sem lesz elég a világnépesség szükségleteinek kielégítésére – hangsúlyozza a közlemény a Global Footprint Network adataira támaszkodva.
Az 1960-as évek elején az emberiség a Föld erőforrásainak még csak kétharmadát használta, ezután közel 20 év leforgása alatt a bolygó népessége a kétszeresére nőtt, 1985-ben több mint 5 milliárd ember élt bolygónkon.

[1]
A lakosság, az emberi fogyasztás és a gazdaság robbanásszerű növekedése miatt a létünk fenntartásához szükséges erőforrások nagy ütemben fogynak, tartalékaink vészesen csökkennek. Az emberiség az “ökológiai túlfogyasztás” állapotába került, azaz közel 40 éve több erőforrást használ fel, mint amennyit Földünk biztosítani tud.
A New Economics Foundation koncepciója alapján minden évben kiszámolható, mely napon haladja meg az emberiség természeti erőforrások és szolgáltatások iránti kereslete azt a mennyiséget, amelyet a Föld abban az évben regenerálni tud. 2012-ben ez a dátum augusztus 22-ére esett, a folyamat azonban gyorsul, így 2013-ban augusztus 20-ig feléljük Földünk éves erőforrás-kapacitását – mutat rá a WWF-közlemény.

[2]
Japánnak több mint hétszeresen, Katarnak hatszorosan, Svájcnak több mint négyszeresen haladja meg fogyasztása a saját területén fellelhető erőforrásokat. Magyarország e rangsorban jobban teljesít, fogyasztásunk “csak” 1,3-szeresen haladja meg Magyarország biokapacitását. (MTI)

képek: Szatmári Zoltán


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/08/21/wwf-mar-a-jovonket-fogyasztjuk/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/jov2.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/kov3.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.