Barbie baba fürdőkádja?

Hullámrajzok varázsában: chilei márvány barlangok

A hullámok óriási ereje hatezer év alatt lenyűgöző mintákat vájt a Chile déli részén emelkedő sziklafalakba. Az argentin határ mentén található természeti képződmény fantasztikus látványához a Carrera tó zöldes-kékes vize is nagyban hozzájárul. Bár a területet a közeli építkezési munkálatok fenyegetik, a turisták nyugodtan kajakozhatnak és csónakázhatnak a barlang járatain keresztül.


Retba tó Szenegálban: Barbie baba fürdőkádja?

Mintha egy hatalmas üvegből sötét rózsaszín festéket öntöttek volna a vízbe, úgy néz ki Afrika nyugati partvidékén elhelyezkedő Retba tó. A víz színét valószínűleg a tóban fellelhető Dunaliella salina elnevezésű algafaj teszi már – már giccsesen „barbiebabássá”. A Szenegál látványosságai között számon tartott tó só-koncentrációja rendkívül magas, néhol a 40  százalékot is eléri, ezzel ideális környezetet biztosít az algák szaporodására. A partot vakító fehér só borítja, amelyet a helyiek időnként több órás munkával gyűjtenek be.


Sópalota, sósivatag: Salar de Uyuni Bolíviában

Körülbelül 30 000 évvel ezelőtt a mai Bolívia területén lévő őskori tó kiszáradásának nyomán egy végtelennek tűnő felszíni sómező jött létre. Ez a több mint 10 000 km2 kiterjedésű „sósivatag” évente átlagosan 25 000 tonna sót biztosít a helyi bányászoknak. A turisták számára egy 16 szobás – kizárólag csak itteni sóból épített – szállodát hoztak létre, amely a Palacio de Sal, azaz a só palotája nevet kapta.


Őstengerek “kőgyümölcse”: Moeraki kövek Új-Zélandon

Az Új-Zéland partvidékét díszítő, három méteres átmérőjű Moeraki köveket már sok mindennel összefüggésbe hozták: többek között óriások golyóihoz, hatalmas dinoszaurusz tojásokhoz, őskori teknősökhöz is hasonlították. Valójában a felszín alatt kialakult sűrű üledékgömbökről beszélhetünk, amelyek 50 millió évvel ezelőtt keletkezhettek. Egy központi mag – például csont vagy fadarab – köré rakódtak le a tengeri üledékrétegek és az idők során egyre nagyobb gömb alakot formáltak.


Kanada Foltos tava

A Brit Kolumbiában található Foltos tó ásványokban gazdag vize minden nyáron majdnem teljesen elpárolog, ezzel nagy mennyiségű sót, titánt, kalciumot, szulfátot és más ásványi anyagokat hagy maga után. Ezek az anyagok különböző méretű, kör alakú mintákat alkotnak, ezért tűnik pöttyösnek. Az Okanagan völgy első lakói szent helyként tisztelték a tavat és környékét, amely ma már egy indiai vállalat kezében van, így a természeti csoda közvetlen közelről nem, csak a mellette húzódó autóútról tekinthető meg.


képek: http://waliafrica.com, http://9wows.com, http://www.askipedia.com, archív

Forrás: www.travelandleisure.com