- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A remény győzelme

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-08-23 @ 13:23 In Expedíció | No Comments

„Az emberi szervezet 30 napig képes túlélni élelem nélkül és 3 napig víz nélkül, de remény nélkül fél percet sem bírunk ki, mert remény nélkül senkik sem vagyunk.” – mondja Sean Swarner, az az amerikai hegymászó, aki kétszer is legyőzte a rákot, majd feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Sean Swarner az USA-ban született. Már a kiskorában is mozgékony gyermek sokat mozgott és sportolt: így nem csoda, hogy egyik dédelgetett álma az volt, hogy olimpiai bajnok úszó váljon belőle. Életét azonban átírja a keserű sors: 13 évesen Hodgkin limfómát diagnosztizáltak nála, és orvosai szerint csak néhány hónapja volt hátra. (A Non-Hodgkin-limfóma a nyirokszövet speciális fehérvérsejtjeinek, az ún. B- vagy T- limfocitáinak rosszindulatú daganatos betegsége.)
Örvendetes módon tíz hónapos intenzív kezelést követően Sean egészségi állapota javult.

[1]

Jó lehet a betegség teljesen felforgatta az életét, de megkönnyebbült, hogy a kezeléssorozat után még élt. Egy évvel később a rutin vizsgálatok sajnos újabb daganatos elváltozást mutattak ki Sean tüdején. A 16 éves kisfiú azt gondolta, hogy ezt a betegséget már nem lesz képes leküzdenie a szervezete. Ennek ellenére a bátor Sean újabb – 13 hónapos – kezelésnek vetette alá magát, és a bátorsága eredménnyel járt: még a kezelőorvosait is meglepte, mikor látták, hogy a fiú szervezete legyőzte a rákot.

Az a tény, hogy Sean két halálos betegséggel szemben is megnyerte küzdelmes csatáját, világossá tette számára, hogy a jövőben bátran szembenéz a kihívásokkal. Elhatározta, hogy mindenáron megvalósítja álmait: „Úgy ismerjenek az emberek, hogy ki vagyok, és ne úgy, hogy miken mentem keresztül” – mondta Sean. Mivel olimpikon úszókarrierje betegsége miatt nem valósulhatott meg, ezért inkább a hegymászás felé fordult.

[2]

2001-ben Sean és testvére megalapította a “CancerClimber Association” non-profit szervezetet, amely  – többek között az ő inspiráló történetén keresztül -  reményt  ad és támogatást nyújt a rákos betegségek túlélőinek életük teljessé válásához, új kalandokhoz, kihívásokhoz.  Sean kiderítette, hogy daganatos betegséget túlélői közül még soha senki nem mászta meg a Mount Everestet, így úgy döntött, hogy megpróbálkozik ezzel a nem mindennapi kihívással. Több hónapos kemény edzésbe kezdett, és fáradozását siker koronázta: feljutott a világ tetejére! Sean hatalmas sikerén felbuzdulva elhatározta, hogy feljut az összes kontinens legmagasabb hegycsúcsára. Öt év hegymászás után az alaszkai Denali hegy elérésével teljesítette be hőn áhított célját.

[3]

Seannek nyughatatlan maradt és újabb célt tűzött ki maga elé. Következetes és tudatos felkészülés után sikeresen teljesítette az Ironman Világbajnokság Hawaii-i versenyét. Sean folyamatosan új kihívásokon töri a fejét. Nagy vágya, hogy egyszer elérje a Déli- és az Északi sarkot is. A világon sokaknak segít kihívást jelentő célok meghatározásában és motiválja őket azok elérésében.
„Legyen egy célod, amiben hiszel, és sosem szabad feladni.  Minden csak rajtad múlik.”- mondja Sean.  És valljuk be, igaza van…

képek: CancerClimber Association

Kapcsolódó anyagaink:
Trekkingezz a gleccseren keletkezett erdőben! [4]
Extrém Hideg Expedíció [5]


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/08/23/a-remeny-gyozelme/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/IMG_0290.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/vinson_summit_w.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/climbing_mountain_snow.jpg

[4] Trekkingezz a gleccseren keletkezett erdőben!: http://explorerworld.hu/2013/08/01/trekkingezz-a-gleccseren-keletkezett-erdoben/

[5] Extrém Hideg Expedíció: http://explorerworld.hu/2013/03/08/extrem-hideg-expedicio/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.