- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A krokodilok alkalomadtán „vegák” is

Posted By The Explorer On 2013-08-26 @ 08:34 In Öko | No Comments

Az eredmények új betekintést engednek az olykor hatalmas territóriummal bíró krokodiloknak az erdő-regenerációjában játszott lehetséges szerepébe, amely a gyümölcsök megemésztésén és magjaik egyik helyről a másikra szállításán keresztül valósul meg. A tanulmányt a Journal of Zoology című folyóiratban közölték.
A kutatók összesen 18 krokodilfajt – a mississippi aligátortól (Alligator mississippiensis) kezdve a nílusi krokodilig (Crocodylus niloticus) – vontak vizsgálat alá és megállapították, hogy közülük 13 faj egyedei fogyasztanak gyümölcsöket, köztük különböző bogyókat, hüvelyeseket, magvakat és gabonamagokat – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

[1]
A szerzők szerint bár a krokodilok gyomrába olykor véletlenül kerülnek gyümölcsök a zsákmányszerzés során, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a ragadozók szándékosan és nagy mennyiségben is fogyasztanak gyümölcsöket. A kutatóknak még tanulmányozniuk kell, hogy a krokodilok miként dolgozzák fel a szénhidrátokat és egyéb növényalapú tápanyagokat, habár a tanulmányok azt sugallják, hogy táplálkozási szempontból a gyümölcsfogyasztás valószínűleg jótékony hatással van a hüllőkre.

[2]
“A gyümölcsevés a jelek szerint igen elterjedt gyakorlat a krokodilok körében – húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Steven Platt, az amerikai Vadvédelmi Társaság munkatársa. – Figyelembe véve, hogy a krokodilok milyen nagy számban élnek bizonyos szubtrópusi és trópusi vizenyős területen és, hogy milyen nagy mennyiségű gyümölcsöt képesek megenni, valószínűnek tartjuk, hogy ezek a ragadozók jelentős gyümölcsmag-terjesztőként tevékenykednek számos édesvizű ökoszisztémában.” (MTI)

Képek: Szatmári Zoltán, archív


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/08/26/a-krokodilok-alkalomadtan-vegak-is/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/krok2w.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/08/krok3w.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.