A Marsról érkezhetett az élet a Földre egy amerikai kutatás szerint

A feltevést arra alapozták, hogy az élethez szükséges molekulák valószínűbben jöhettek létra a Marson – tudósított a BBC hírszolgálata Steven Bennernek, az amerikai Westheimer Műszaki és Tudományos Intézet kutatójának a Firenzében zajló Goldschmidt-geokémiai konferencián tartott előadásáról.

A tudomány régóta kutatja, hogyan kapcsolódhattak egymáshoz az élő szervezetek örökítőanyagát és a fehérjéket alkotó létfontosságú molekulák atomjai.
A genetikai anyagot kialakító molekulák sokkal bonyolultabbak, mint az élethez elsődleges, szénalapú szerves vegyületek, amelyekről úgy vélik, három milliárd évvel ezelőtt léteztek a Földön. A genetikai anyagok közül az első az RNS nevű lehetett. Kérdés, hogyan rendeződtek az atomjai az ismert komplikált formába. Ha a kezdetleges szerves molekulák egyszerűen energiát, vagyis fényt vagy hőt kapnak, akkor nem RNS alakul ki belőlük, hanem kátrány. A RNS-molekulát az ásványok kristályos felszínén lévő atomoknak kell a megfelelő alakzatba csalogatniuk. Az ehhez legalkalmasabb ásványok a földtörténet hajnalának óceánjaiban oldódtak fel. Benner szerint azonban a Marson ezek sokkal bőségesebben fordultak elő.


Arra utalhat ez, hogy az élet a vörös bolygón született meg, ezután került meteoritok felszínén a Földre. A földi bioszféra marsi eredetének elképzelése nem új keletű, Benner RNS-elmélete most újabb adalékkal szolgált hozzá.
A firenzei konferencián a tudós olyan kutatási eredményeket mutatott be, amelyek szerint a bórt és molibdént tartalmazó ásványok kulcsfontosságúak az élet kezdetét jelentő molekulák atomjainak összekapcsolódásához. Felmerül azonban a kérdés, hogy indulhatott el az élet így a Földön, hiszen úgy vélik, akkoriban bolygónkon a szükséges bór- és molibdéntartalmú ásványok kialakulásának nem voltak meg a feltételei. Azt tartják, bórásványokból a Földön nem volt elegendő mennyiségű, a molibdénásványok pedig nem a megfelelő kémiai formában fordultak elő.
“Csak az erősen oxidált molibdén képes befolyásolni az élet feltételeinek kialakulását. Ez a három milliárd évvel ezelőtti Földön azért nem volt lehetséges, mert akkoriban a felszínen nagyon kevés volt az oxigén, a Marson ellenben volt belőle elég. Ez az újabb bizonyíték pedig valószínűbbé teszi, hogy az élet marsi meteoritok felszínén érkezett, és nem a mi bolygónkon született meg” – magyarázta Benner.


A korabeli Marsról úgy vélik, szárazabb volt, ami szintén alapvető az életfeltételek kialakulásához. Benner szerint a bór ásványai ritkán fordulnak elő a földkéregben, ám mivel a Mars a Földnél szárazabb és oxidálóbb hatású volt, ezért ha a Föld nem volt alkalmas az élet vegyületeinek létrehozására, a Mars talán igen.
“Úgy tűnik, gyűlnek a bizonyítékok, hogy valójában mindannyian a Marsról származunk, vagyis az élet a Marson kezdődött, és meteoritok szállították a Földre. Ám az élet fennmaradásához a két bolygó közül a Föld volt alkalmasabb” – kommentálta Benner. (MTI)

képek: archív