Hatalmas kanyont fedeztek fel Grönland jege alatt

Véletlenül bukkantak rá tudósok, miközben egy klímaváltozást vizsgáló kutatócsoport Grönland alapkőzetét térképezte fel radar segítségével. A brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) szerint az eddig ismeretlen, sosem látott, gigászi völgy felbukkanása igen meglepő fejlemény – tudósított a BBC hírszolgálata a Science című tudományos magazinban csütörtökön megjelent tanulmányról.
A rejtett völgy hosszabb, mint a Colorado-folyó Grand Canyonja Arizonában. A kanyon Grönland központjától kígyózik a sziget északi partjai felé, és mielőtt a jégtakaró elborította volna, hatalmas folyam hömpölyöghetett keresztül rajta az Atlanti-óceán felé. Ma a hajdani medret és a völgyet a jég tölti ki.


A helyenként három kilométer vastag páncél súlya akkora, hogy a sziget közepe folyamatosan süllyed miatta: a terület korábban körülbelül 500 méteres tengerszint feletti magassága mára 200 méterrel került a tengerszint alá.
A kanyon továbbra is mélyül. Olvadó vize a völgy északi végén, a tengerszint alatt csörgedezik az óceán felé. Szakértők szerint a kanyonnak fontos szerepe van a jégréteg alatt, az alapkőzet közelében olvadó víz tengerbe szállításában.
A felfedezést az egyik legnagyobb tudományos rejtvény megfejtésén dolgozó kutatók tették. Azt vizsgálják, mennyivel fogja Grönland jégtakarója megemelni a tengerek szintjét, ha az előrejelzéseknek megfelelően, az üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése miatt az Északi-sarkvidék hőmérséklete tovább emelkedik.


A választ radarral keresik, mely az alapkőzetről visszaérkező jeleket rögzíti, a rádióhullámok ugyanis bizonyos frekvencián áthatolnak a jégpáncélon. A főként amerikai, brit és német tudósok évtizedeteken át gyűjtött adatait elemző kutatókat lenyűgözte, hogy hirtelen addig ismeretlen kanyonba botlottak.
A tanulmány vezető szerzője, a Bristoli Egyetem kutatója, Jonathan Bamber elmondta, az okostelefonon pillanatok alatt elérhető műholdfelvételek azt sugallják, a Földet tökéletesen feltérképezték, mégis annyi minden lehet még, ami felfedezésre vár. “Mindannyiunkat lázba hozta a titokzatos kanyon, ilyen léptékű felfedezésre az életben egyszer van esélyünk” – tette hozzá.

“A grönlandi és a déli-sarkköri jégtakaró rengeteg titkot rejt, mégis nagy meglepetés ennek a hatalmas kanyonnak a léte. A sziget méreteihez képet elképesztő a völgy nagysága. Óriási munka lesz a jégbe fagyás előtti állapotát feltárni” – kommentálta a tudományos szenzációt David Vaughan, a BAS kutatója.
Vaughan szerint százezer éve, az utolsó interglaciális, azaz jégkorszakok közti felmelegedés idején a kanyon részben kibukkanhatott a fagyos páncél alól, tehát valószínű, hogy sokféle baktérium bújhatott meg a mélyén – ám hogy mennyire lehet hozzáférni, az már más kérdés.
A mély völgyszakadékot emberi szem nem láthatta, hiszen négymillió éve a homo sapiens még nem létezett. A tudósok azt remélik, a nagy kanyon sosem lesz turistalátványosság, ugyanis ha Grönland jege tökéletesen elolvad, az a Föld tengereinek szintjét hét méterrel is megemelheti, és városok sokaságát árasztaná el. (MTI)

képek: archív