- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Cukorsüveg alakú dűnék és víznyelők bűvöletében

Posted By Koltai Bernadett On 2013-09-03 @ 12:31 In Felfedezetlen | No Comments

Az amerikai egyesült államokbeli Tularosa medence szívében egy lélegzetelállító természeti kincs, a White Sand Nemzeti Park bújik meg. A tájból kiemelkedő, vakítóan fehér homokdűnék között a folyamatos környezeti változásokhoz kitűnően alkalmazkodó élővilágot fedezhetünk fel.

Cukorsüveg alakú dűnék az új-mexikói Chihuahuan sivatagban

 Az 1900-as évek eleje óta egyre több utazó keresi fel az Egyesült Államok délnyugati felén 25 km hosszan elnyúló dűnéket. Kialakulásukban nagy szerepet játszott az ásványokban gazdag Lucero tó vizének elpárolgása, amelynek helyén vastag, szél formálta gipszréteg rakódott le. A White Sands Nemzeti Parkban élő állatok jelentős része – a nappali hőség és a ragadozók elől való menekülés miatt – éjszakai életmódot folytat. A bujdosásban világos mintázatuk szintén nagy segítségükre van: a fehér hüllők például teljesen beleolvadnak a fehérhomokos sivatag látképébe.

[1]

A Sarisariñama víznyelők – Venezuela

Dél-Amerikában több száz mérföldre a civilizációtól és a fejlett infrastruktúrától egy érintetlen vadon, egy elzárt világ várja az érdeklődő és vakmerő utazókat. A venezuelai Sarisariñama hegybe négy tökéletesen köralakú, több mint 300 méter mély lyukat vájt az anyatermészet. A lapos tetejű platót borító esőerdő idővel ellepte ezeket a víznyelőket. Mivel Sarisariñama-t és környékét csupán hatvan éve fedezték fel, még rengeteg titkot és érdekességet tartogat az emberiség számára. A négy víznyelőt elsőként egy, a hegy felett elrepülő pilóta pillantotta meg a 20. század közepén. A tepui meredek, szinte teljesen függőleges falai között az egész világon egyedülálló élővilág (ökoszisztéma) született, amelynek jelentőségére azonnal felfigyeltek: az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében e területet a turisták elől teljesen elzárták és szigorúan védett övezetté nyilvánították.

[2]

Mozaikpadló a természetben - Tasmania különlegessége

A Tasman sziget tengerpartjának – egy ritka eróziós jelenség hatására – csodájára járnak az egész világon. Az Eaglehawk Neck földszoros menti partszakasz egy szabályos mozaikpadlóhoz hasonlít, amely nem az embereknek, hanem a természetnek köszönheti létrejöttét. A különleges sziklák alakjuk alapján két csoportra bonthatók: egy részük gömbölyű formájuk miatt egy cipóra hasonlít, a többi azonban mély fekvésű, homorú mozaik, amelyekben összegyűlik a tengeri sós víz.

[3]

A homokkövek végtelen világa – Amerikai Egyesült Államok

A szél és az eső a természet fantasztikus formáló erői. Ennek megnyilvánulására nem is találhatnánk jobb példát, mint az arizonai The Wave homokkő. Az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén található homokkő „birodalom” megközelítése kizárólag engedéllyel lehetséges, amelyből naponta mindössze húszat adnak ki a hatóságok. E természeti csoda – amely a régióban a fotósok egyik legkedveltebb témája – a Jura időszakban keletkezett, és tengerszint feletti magassága néhol az 1590 métert is meghaladja. Arizona és Utah határán két nagy és több kisebb hullámvölgy alkotja ezt a különleges természeti kincset, amelyet korábban leginkább az esővíz, ma azonban már inkább a szél eróziós hatása formál.

[4]

Képek: www.lovelynature.net

Videó:


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/09/03/cukorsuveg-alaku-dunek-es-viznyelok-buvoleteben/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/2_White_Sands_National_Monument_New_Mexico.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/2_lovelynature.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/2_Tessellated-Pavement.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/2_Arizona-North-Coyote-Buttes-wilderness-The-Wave.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.