- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Az iparosítás vetett véget az Alpok „kis jégkorszakának”

Posted By The Explorer On 2013-09-05 @ 08:37 In Föld | No Comments

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányban a kutatók elemezték az Alpok 1860 és 1930 közötti jégkorszakának rejtélyes elmúlását. Azt fedezték fel, hogy a gyáripar térhódításával kibocsátott korom számlájára írható a gleccserek olvadása. A légköri korom lerakódott a jégfolyamok felszínére, a sötét réteg miatt pedig megnövekedett az elnyelt napsugárzás mennyisége, így olvadásnak indult a jég.

A 15. századtól a 19. század közepéig a hosszú, fagyos telek és a hűvös, esős nyarak jellemezték a régió időjárását, emiatt egyre nagyobb területeket borított örök hó – a kutatók szerint így alakult ki az Alpok “kis jégkorszaka”. Azonban a gleccserek 1860 és 1930 között átlagosan egy kilométerrel húzódtak vissza, noha az időjárási feltételek a további jegesedésnek kedveztek volna. A hőmérséklet ugyanis alacsonyabb volt, mint a 18. század végén és a 19. század elején, a csapadék mennyisége pedig nem változott – állapította meg az Innsbrucki Egyetem Meteorológiai és Geofizikai Intézetének Georg Kaser vezette kutatócsoportja.

[1]
A tudósok szerint nyilvánvaló, hogy a gleccserek olvadását a 19. század közepétől megindult iparosodás és az ezzel járó, egyre nagyobb mennyiségű korom kibocsátása okozta. A iparosodás korában egyre több szenet használtak fel, amelyet elsősorban a mindenütt jelen lévő üzemek és a járművek, elsősorban a gőzmozdonyok égettek el. A csapadék kimosta a légkörből az égéssel kibocsátott koromrészecskéket, amelyek a gleccsereken rakódtak le, és felgyorsították az olvadást.

[2]

A kutatók számítógépes programmal modellezték a levegőszennyezés hatásait, és az így kapott számok megegyeztek az alpesi gleccserek visszahúzódásának mért adataival. Ezzel bizonyították feltevésüket, mely szerint az emberi tevékenység hosszú távon befolyásolja a Föld éghajlatát. A kutatók azt remélik, ugyanez a modell alkalmas lehet a Himalája jégolvadásának kutatására is. (MTI)

képek: Szatmári Zoltán


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/09/05/az-iparositas-vetett-veget-az-alpok-kis-jegkorszakanak/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/ip3.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/ip6.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.