- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Alpok a magasból (videóval)

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-09-11 @ 11:19 In Adventure | No Comments

Bardehle Péter és Sebastian Lindemann madártávlatból örökítette meg Európa legmagasabb csúcsait. „Égi” munkájuk során 55 órányi felvételt gyűjtöttek, amiből aztán egy csodálatos dokumentumfilmet készítettek az Alpok lélegzetelállító világáról. „Bevetéseik” során azonban nemcsak a szépet, hanem a lehangolót is lefilmezték, amelyet szintén bemutatnak a szeptember 12-én debütáló “Die Alpen – Unsere Berge von oben” filmjükben.

Egy interjúban a film rendezője, Peter Bardehle beszél az Alpokhoz fűződő kapcsolatáról.

[1]

Milyen hosszú ideig forgattak az anyaggyűjtés során?

Egy egész nyarat töltöttünk az Alpokban, de mint tudjuk a hegyekben rövid a nyár. Májusban kezdtük a munkát, de a rossz időjárás miatt sajnos gyakran kellett kényszerszünetet tartanunk. Legtöbbet augusztusban sikerült forgatnunk.

[2]

Hány előre kiszemelt helyszín volt a tarsolyukban?

Előzetesen 150 helyszínt szemeltünk ki és készítettünk elő a forgatásra, de számos spontán, nagyszerű és kihagyhatatlan szituáció is adódott menet közben. Ilyen volt például a sziklákon felfedezett szirti sas.

[3]

A nagyszerű felvételek mellett Önök többször is bemutatják és hangsúlyozzák, hogy a téli sportok milyen lehangoló hatással vannak a hegyekre, vagy a gleccserek olvadása milyen elszomorító folyamatokat indít el az Alpokban. Ezekkel a problémafelvetésekkel egyfajta figyelemfelhívás volt a céljuk, és az, hogy tudatosabbá tegyék a régióba látogatók viselkedését?

Egész egyszerűen úgy mutatjuk be az Alpokat, ahogyan azt mi megéltük és megtapasztaltuk. Természetesen ezek közé tartoznak a nyomasztó hangulatú, lecsupaszított síterületek sokkoló képei csakúgy, mint a nyári nap melegétől ponyvával védett gleccserek lehangoló képe. De ugyan ilyen sokkoló a kilométer hosszan húzódó első világháborús lövészárkok látványa is a hegyekben. A mi célunk nem volt más, minthogy reális képet mutassunk az Alpokról, és bemutassuk nemcsak a fantasztikus hegyeket és régiókat, hanem rávilágítsunk az akut problémákra is.

[4]

Honnan ered az Alpok iránti különleges vonzalma?

Aki az életében egyszer feljutott már egy magasabb hegycsúcsra, és megízlelte a „csúcsérzés” élményét, az valószínű örökre megszereti ezt a különleges világot, még akkor is, ha nem hegyvidékről jött, mint például én. Annak ellenére, hogy 10 évet töltöttem Münchenben és rendszeresen túráztam a közeli hegyekben, az az érzésem, hogy túl keveset jártam a hegyekben: folyamatosan ezt szeretném bepótolni. Nagy vágyam, hogy lent a földön is bejárjam e csodálatos világot Garmisch-tól a Gardatóig.

[5]

Hogyan zajlik egy filmforgatásos nap a helikopterben?

Minden reggel nagyon korán keltünk és késő estig kint voltunk a terepen. Ennek ellenére a repülési idő még ideális időben is csak hat – hét óra volt. De nem túl kényelmes hat órán át egy helikopterben ülni. Viszont minden egyes nap olyan gazdag élmények és tapasztalatok értek minket, hogy ezek feldolgozása is hetekig tart.

[6]

Mi jelentette Önnek az egyik legszemélyesebb élményt a forgatás alatt?

Az, amikor leszálltunk egy általam kedvelt magashegyi farmon (Alm) és frissen fejt tejjel köszöntöttek minket. Olyan jól még sosem esett egy pohár tej, mint akkor!

Videó:

Képek: Szatmári Zoltán


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/09/11/alpok-a-magasbol-videoval/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/2.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/3.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/4.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/6.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/5.jpg

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/7.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.