Alacsonyabb lett az alaszkai hegyóriás?

Észak-Amerika legmagasabb hegye a Mount McKinley, vagy ahogy az alaszkaiak hívják, a Denali, amelyről a legutóbbi mérések bebizonyították, hogy valójában huszonöt méterrel alacsonyabb, mint azt korábban hitték. Egy amerikai geológiai tanulmány hivatalos mérések sorozatát hajtotta végre, hogy felülvizsgálja, mennyire voltak helyesek az 1952-es adatok. A jelenlegi mérések alapján a hegy pontos magasságát Mead Treadwell, Alaszka alkormányzója jelentette be 2013. szeptember 11-én.


A tavalyi év során több radar együttes használatával, geodéziai és távérzékelési módszerek alapján állapították meg, hogy a Denali „csak” 6168 méterre emelkedik a tengerszint fölé. A több mint fél évszázaddal korábban, fotogrammetriai eljárással készült mérések pontatlannak bizonyultak (fényképek segítségével, és a rajtuk végzett számítások alapján határozzák meg egy tereptárgy kiterjedését, magasságát). A szintkülönbség ellenére azonban a Denali mit sem veszít hírnevéből. A 6000 méter feletti csúcs ugyanis továbbra is igazi kihívást jelent az alpinisták számára. Nemcsak a magasság és a technikai nehézségek miatt emberpróbáló feladat az öt gleccser által tarkított hegy meghódítása, hanem földrajzi elhelyezkedése miatt is. Az Északi-sark és a Csendes-óceán közelségének köszönhetően a Föld ezen térségében igen vad és zord időjárási körülmények uralkodnak. Az északi pólus közelében jelentősen ritkább a levegő, így a hegyvidéki magasság élettani hatásai is sokkal korábban jelentkeznek, mint a Himalájában. A McKinleyt meghódítani hasonló teljesítményt jelent, mint egy 6700 méter magas hegy megmászása a Himalájában.


Ráadásul a Denalira a világ egyik leghidegebb hegyeként tekint a nemzetközi hegymászó társadalom, és mint jól tudjuk, ilyen magasságban az extrém hőmérséklet tovább nehezíti a légzést és növeli a fizikai megterhelést. Éppen ezért néhány alpinista itt edz, mielőtt belevág egy nyolcezres expedícióba.
A Denali koyukon nyelven annyit jelent: „a magas”. A nyugat-alaszkai Koyukuk és a Yukon folyó középső vidékén élő őslakosok nevezték el így a hegyet, amit Alaszkában még ma is hivatalos földrajzi névként használnak. Amerika többi részén ellenben a Mount McKinley-t tekintik hivatalosnak. 1896-ban egy aranyásó politikai támogatásából kifolyólag William McKinley után keresztelte át a hegyóriást, aki a későbbiek során az Egyesült Államok huszonötödik elnökeként vonult be a történelembe. A Földrajzi Nevek Alaszkai Tanácsa (Alaska Board of Geographic Names) kérvényezte az eredeti név visszaállítását, de a Kongresszus ohio-i képviselője, akinek körzetébe tartozott William McKinley szülővárosa, megvétózta ezt.


Az első sikeres expedíciót a Denali csúcsára 1913. június 7-én, Hudson Stuck és Harry Karstens vezette. A csapat tagjaként azonban az alaszkai őslakos Walter Harper lépett elsőként a hegy tetejére. Robert Tatum, a felfedezőút negyedik tagja úgy emlékezett vissza az élményre, mintha a mennyország ablakain át tekintene a világra. A csapat a Muldrow-gleccseren át érte el az ormot, ami ma is a leggyakrabban használt útvonal a hegyen. A magyarok közül Csíkos József, Vörös László és dr. Balázs D. Oszkár mászta meg elsőként a McKinley-t 1988. június 11-én.


Képek: hqworld.net,stuffkit.com, Denalin-alafoto.com

Kapcsolódó anyagaink:

Trekkingezz a gleccseren keletkezett erdőben!
A világ leghidegebb úti céljai

Extrém Hideg Expedíció