- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Láss világot és segíts!

Posted By Koltai Bernadett On 2013-09-20 @ 08:39 In Ismerd meg! | No Comments

A világszerte feltörekvőben lévő volunteer travelnek, azaz „önkéntes turizmusnak” köszönhetően az ökoszisztéma számos eleme – számtalan növény és állatfaj – menekül meg a kipusztulástól, valamint egyre több gyermek és család kap nagyobb esélyt egy ígéretesebb életre. A segítőszándékkal utazókat – önkéntes turistákat – a Föld minden pontján tárt karokkal várják, hiszen sok helyen még mindig nagy szükség van áldásos tevékenységükre.

[1]
A voluntourism „misszió” arról szól, hogy bevállalós, aktív kikapcsolódást kedvelő felnőttek keresnek egy – a legtöbb esetben külföldi – helyszínt, ahol pár hétig vagy hónapig a közjóért tevékenykednek az adott intézmény, szervezet vagy terület javára.
Nélkülözhetetlen munkájuk során egy másik kultúrába és közösségbe csöppennek, ahol életre szóló élményekre, tapasztalatokra és barátságokra tehetnek szert. Sokuk gondolkodásmódjára, a léthez való viszonyára is nagy hatást gyakorol az önkéntes segítőként eltöltött időszak. E jelenség fokozódó térnyerésével az elszánt utazóknak lehetőségük nyílik, hogy különböző szervezeteken keresztül támogassák a rászoruló társadalmi rétegeket, elsősorban nem anyagi, hanem fizikai szempontból.

[2]

A Föld számos pontján – több mint tizenöt éve – működő Önkéntes Központ (Centre for Volunteering) adatai szerint 2010-ben világszerte 6,1 millióan vállaltak valamilyen önkéntes munkát. Ez a 2006-os adatokhoz képest nagymértékű, 34%-os javulást jelent. A statisztikákból egyértelműen kirajzolódik, hogy a fővárosi lakosság körében kevésbé jellemző ez a fajta segítségnyújtás, mint a nagyvároson kívül: a világ metropoliszaiban és fővárosaiban 34%-os, míg az ennél kisebb települések esetében 41%-os volt a részvételi arány.

[3]
Ami a munkavállalókat illeti, mind a teljes állásban, mind pedig a félállásban dolgozók igen magas arányban kiveszik a részüket az „önkénteskedésből”: előbbiek 38%-ban, utóbbiak pedig 44%-ban járulnak hozzá a környezetvédelemhez, valamint az emberek életszínvonalának növeléséhez. A munkanélküliek mindössze 20 %-a ajánlotta fel segítségét a rászorulók javára. Érdekesnek tűnhet, hogy az Önkéntes Központ által nyilvánosságra hozott adatok alapján a nők és férfiak lelkesedése közel ugyanakkora: a nők 37%-a, míg a férfiak 39%-a vállalkozott ilyen jellegű tevékenységekre. Fontos, hogy tisztában legyünk „kényelmes” helyzetünkkel, jó életkörülményeinkkel: vegyük észre és értékeljük az olyan – számunkra alapvető és természetes – tényezőket is, mint a tiszta ivóvíz, a biztos fedél a fejünk felett, vagy a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás. A Földön ugyanis több millió ember szenved hiányt a fejlett országok állampolgárai számára természetesnek vélt szolgáltatásokból, életminőséget javító tényezőkből.

[4]

Akár árvaházakban, iskolákban, parkokban segédkeznek, akár természeti katasztrófa okozta károkat próbálnak meg enyhíteni, tiszteletre méltó e vállalkozó szellemű és segítőkész utazók igyekezete. Fontos szempont lehet, hogy a volunteer travel résztvevői nem csupán másoknak nyújtanak segítséget, hanem tevékenységük, élményeik és tapasztalataik által ők maguk is többek lesznek.

Az Európai Unió is felismerte az önkéntesség jelentőségét, egyik alapelvének vallja azt, ezért a tanács a 2011-es évet az önkéntesség évének nyilvánította.

Képek: Ferencz Helga, a Taita Alapítvány önkéntese, vacationsthatmatter.com, africafreak.com


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/09/20/lass-vilagot-es-segits/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/1071422_10200395529310030_2045282449_o.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/volunteer-singularcitycom.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/elephant.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/Voluntourism_Nairobi.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.