- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

A padisah nyomában – ismeretlen oszmán települést találtak Szigetvár határában

Posted By Elter Tamás On 2013-09-24 @ 13:17 In History | No Comments

Szenzációs bejelentés hangzott el szeptember 20-án, múlt hét pénteken,a Szigetvári Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartott zártkörű nemzetközi sajtótájékoztatón, ahol a Szulejmán szultán szigetvári tartózkodását és temetkezési helyét kutató multidiszciplináris kutatócsoport eddig elért eredményeit ismertették. A The Explorer magazin – amely a hazai sajtóban először közölt átfogó anyagot a kutatási projektről, és amelyet a BBC, a Reuters, és az AP is megkapott háttéranyagként – szintén a meghívottak között szerepelt, így első kézből adhatunk tájékoztatást a padisah szigetvári emlékét kutató tudományos projekt legfrissebb felismerésiről.

Tavaly novemberben Ankarában írták alá azt a megállapodást, amelyben a török kormány több mint kétmillió euró támogatást biztosít Szigetvár oszmán emlékeinek a rekonstrukciójára, illetve Szulejmán nyomainak a kutatásához. Amegállapodást magyar részről Kolovics János szigetvári polgármester írta alá. [1]

Tavaly novemberben Ankarában írták alá azt a megállapodást, amelyben a török kormány több mint kétmillió euró támogatást biztosít Szigetvár oszmán emlékeinek a rekonstrukciójára, illetve Szulejmán nyomainak a kutatásához. A megállapodást magyar részről Kolovics János szigetvári polgármester írta alá.

Közismert történelmi tény, hogy az Oszmán Birodalom legnagyobb és leghíresebb uralkodója, Nagy, vagy török előnevén „al Kanuni”, azaz Törvényhozó Szulejmán (1493 -1566) az utolsó hadjárata alatt, 1566. szeptember 6-án, Szigetvár ostroma közben hunyt el. Szintén történelmi tény, hogy az uralkodó halála után Szokollu Mehmed nagyvezír döntése alapján, a szultán halálát titokba tartották, a szívét és belső szerveit a tábor területén, a (nagy valószínűséggel) bebalzsamozott testet pedig 1566 végén Isztambulban temették el.(Nem sok  világtörténelmileg jelentős uralkodóról mondható el, hogy egyszerre két országban  lenne sírja!)

I. Szulejmán uralkodását az Oszmán Birodalom fénykorának tekintik. A padisah emlékét már a hódoltság korában is kultikus tisztelet övezte az iszlám világban. [2]

I. Szulejmán uralkodását az Oszmán Birodalom fénykorának tekintik. A padisah emlékét már a hódoltság korában is kultikus tisztelet övezte az iszlám világban.

A kutatók előtt már korábban ismert volt a korabeli források alapján, hogy a szultán Hürremtől származó másodszülött fia, az őt a trónon II. Szelim néven követő uralkodó, a padisah szigetvári temetkezési helye fölé egy olyan díszes türbét emeltetett, amely a hódoltság idején a muszlim világ egyik legfontosabb zarándokhelyévé vált. A türbe túlélte a hódoltsági hadjáratokat, de 1692-ben egy kalmárszellemű császári számvevőtiszt saját szakállára lebontatta a nagy szultán síremlékét, és anyagát értékesítette… A korabeli források hiányossága és ellentmondásos értelmezése miatt, mind a mai napig  bizonytalan volt, hogy egyáltalán hol állhatott Szulejmán türbéje Szigetvár környékén? A 2013. szeptember 20-án megtartott tudományos konferencián, illetve az azt követő sajtótájékoztatón ismertetett legfrissebb eredmények sokkal közelebb hozzák a szultáni sírhely pontos lokalizációját.

A padisah testét Szigetvár alól Isztambulba vitték, és a kor híres építésze, a Szinán pasa által emelt díszes türbében helyezték örök nyugalomra. Valószínű, hogy a szultán szigetvári türbéje hasonló volt az isztambuli síremlékéhez. [3]

A padisah testét Szigetvár alól Isztambulba vitték, és a kor híres építésze, a Szinán pasa által emelt díszes türbében helyezték örök nyugalomra. Valószínű, hogy a szultán szigetvári türbéje hasonló volt az isztambuli síremlékéhez.

A sajtótájékoztatón a nagy nemzetközi, illetve a török és magyar hírközlő szervek meghívott munkatársait a szigetvári Szulejmán kutatás eredményeiről, valamint a további tervekről dr. Pap Norbert professzor, a kutatócsoport vezetője, Kolovics János szigetvári polgármester, valamint Serdar Cam, a török kormányzati támogatásokat koordináló TIKA elnöke tájékoztatta. A tavaly novemberben, Ankarában megkötött megállapodás alapján, a török kormány összesen 2 millió 120 ezer euróval támogatja Szigetvár törökkori emlékeinek teljes körű rekonstrukcióját, beleértve a Szulejmán szultán sírhelyét kutató programot is.

A nagy érdeklődést kiváltó bejelentés helyszíne, a szigetvári önkormányzat. [4]

A nagy érdeklődést kiváltó bejelentés helyszíne, a szigetvári önkormányzat.

A Szigetvári Önkormányzat megbízásából és a TIKA támogatásával 2013 januárjában kezdte meg a munkát dr. Pap Norbert professzor vezetésével az a magyar és török kutatókból álló multidiszciplináris kutatócsoport, amely egy eddig nem alkalmazott, forradalmian új, a régészeti és történeti kutatásokat geofizikai, és más természettudományos módszerekkel kiegészítő tájrekonstrukciós szisztéma segítségével fogott hozzá Szulejmán szigetvári türbéjének, valamint a kapcsolódó történeti mozzanatoknak a feltárásához. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Szigetvár közelében, annak a településnek a határában, amelyet ma is Turbéknak hívnak ( a község neve a türbe szóból származik) egy mindeddig teljesen ismeretlen, urbánus jegyeket mutató oszmán település maradványait találta meg a kutatócsoport.

Pap professzor 8középen) a szerző társaságában a turbéki barokk kápolna előtt. A hagyomány szerint a templom helyén állt egykor a padisah türbéje. A legfrisebb eredmények szerint azonban innen bő másfél kilométerre állhatott a szultáni síremlék. [5]

Pap professzor (középen) a szerző társaságában a turbéki barokk kápolna előtt. A hagyomány szerint a templom helyén állt egykor a padisah türbéje. A legfrisebb eredmények szerint azonban innen bő másfél kilométerre állhatott a szultáni síremlék.

Dr. Pap Norbert professzor elmondta a sajtó képviselőinek, hogy a megtalált oszmán település unikális, mivel a hódoltsági területen a törökök nem építettek várost, ilyen párhuzam ismeretlen. Csak a szakrális és politikai célból emelt szultáni türbe indukálhatta ennek a merőben szokatlan településnek a létesítését. Az első kutató feltárások azt mutatják, hogy a  török település nem egy átlag hódoltsági kaszaba lehetett, erre utalnak ugyanis az előkerült luxuscikkek, kínai porcelán, perzsa fajansz, ezüstérmék stb. nyomai. A megtalált település összhangban áll azokkal a sajnos egyébként hiányos korabeli forrásokkal, amelyekből már korábban tudott volt, hogy a szultáni türbe körül – kiemelt kegyeleti súlya miatt -, számos létesítményt, így többek között dzsámit, derviskolostort, karavánszerájt, és a türbe állandó őrzésére hivatott katonaság/védőőrség számára laktanyát is emeltek. 

Szigetvár 1566-os ostroma egy 17. századi rézmetszeten. Csak nagyon kevés olyan korabeli árbrázolás maradt fenn, amely élethűen tüntetné fel Szigetvár egykori  környékét. [6]

Szigetvár 1566-os ostroma egy 17. századi rézmetszeten. Csak nagyon kevés olyan korabeli árbrázolás maradt fenn, amely élethűen tüntetné fel Szigetvár egykori környékét.

Az oszmánkori település megtalálása nagyban előmozdítja a türbe végleges lokalizációját is, hiszen a korábbi, potenciálisan több ezernyi hektáros kutatási terület ezzel a felfedezéssel alig 20-30 hektárra redukálódott. A kutatócsoportnak a közelmúltban feltárt és eddig ismeretlen korabeli dokumentumok korszerű értelmezésével a Turbékhoz közeli zsibóti szőlőhegyen sikerült  megtalálnia az eredeti forrásokban is emlegetett, a türbe és az ahhoz kapcsolódó létesítményeket védő árokrendszert. Hamarosan megkezdődnek a türbe pontos lokalizációját célzó további kutatások.

Szulejmán napjainkban is "sztár", többek között az életéről szóló és most vetített török TV sorozatnak köszönhetően. [7]

Szulejmán napjainkban is “sztár”, többek között az életéről szóló és most vetített török TV sorozatnak köszönhetően.

Serdar Cem úr, a TIKA elnöke diplomatikus választ adott arra a kérdésünkre, hogy a türbe lokalizációját követően tervezik-e emlékhely kialakítását, illetve Szulejmán türbéjének az újjáépítését. Serdar Cem elmondta, hogy először a jelenlegi kutatási projektet kell befejezni, de a török kormány nyitott az azt követő további fejlesztések támogatására

A projekt nyomán a már létező Török-Magyar Barátság Emlékpark mellé a jövőben új, grandiózus emlékhely épülhet. [8]

A projekt nyomán a már létező Török-Magyar Barátság Emlékpark mellé a jövőben új, grandiózus emlékhely épülhet.

A szimpózium magyar és török házigazdái hangsúlyozták, hogy a török és a magyar történelemben is oly jelentős oszmán uralkodó emlékének közös feltárása és ápolása elmélyíti és minőségileg még magasabb szintre emeli az amúgy is kiváló, baráti török-magyar kapcsolatokat.

 (A Szulejmán projektről szóló, és a hazai sajtóban megjelent első átfogó anyag a The Explorer magazin 55. lapszámában olvasható el.)

Képek: Szatmári Zoltán, archív.


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/09/24/a-padisah-nyomaban-ismeretlen-oszman-telepulest-talaltak-szigetvar-hataraban/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/1509Mehter3.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/Suleiman_the_Magnificent_by_DellAltissimo.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/Kanuni_Sultan_Suleymans_tomb.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/OROSZL1.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/DSC_8476.jpg

[6] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/SZIGET1.jpg

[7] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/Hareem-Al-Sultan.jpg

[8] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/09/DSC_8511.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.