Cseljabinszki meteorit-darabot hoztak fel a Csebarkul-tóból

A tudósok az előzetes vizsgálatokat követően elmondták, hogy a mintegy másfél kilós megolvadt kőzet gyengén mágneses tulajdonságokkal rendelkezik.
A tóban lévő cseljabinszki meteorit darabjának a kiemelése 10 napot vett igénybe. A búvárok 13 méteres mélységben találtak rá.
A következő napokban a legnagyobb méretű, féltonnás meteoritmaradványt készülnek kiemelni a szibériai Cseljabinszktól 78 kilométerre Nyugatra lévő Csebarkul város közeli tóból.

1
A bolidának nevezett égitest, a rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor február 15-én hatolt be a légkörbe és robbant fel a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett. A bolida körülbelül 17 méter átmérőjű és szétrobbanásáig mintegy 10 ezer tonna nagyságú volt. Óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanások kíséretében. A lökéshullámok miatt 4715 épületben törtek szét az ablakok Cseljabinszkban.
A szakemberek és amatőrök egyaránt azonnal elkezdték a meteoritdarabok felkutatását. A becsapódás után a tudósok több százat találtak az Urál-hegység térségében. Augusztusban a cseljabinszki Állami Egyetem szakemberei közölték, hogy Tyimirjazevszkij nevű település egyik lakójánál 3,4 kilogramm súlyú meteoritdarabot találtak. A Cseljabinszki terület vezetése 3 millió rubelt (körülbelül 20 millió forint) különítettek el a Csebarkul-tavi kutatásokra és az újabb darabok kiemelésére. (MTI)

kép: aftonbladet.se