Új-Zélandon van a világ nyolcadik csodája?

A Magyarországnál csupán háromszor nagyobb területű Új-Zéland a legelszigeteltebb ország a Földön, viszont a világ összes természeti csodája megtalálható itt: hegyek, vulkánok, óceán, iszapos termálfürdők és a lista csak folytatódik…

Új-Zéland gyakorlatilag egyet jelent a háborítatlan természettel, ami sok mindent nyújt a kikapcsolódni vágyók számára a sípályáktól kezdve a nagy hullámokig. Lássuk a legszebb vidékeket!

Great Barrier-sziget: csendes lagúnák és vad szörfparadicsom a világ egyik legősibb erdeje alatt

2
Új-Zéland negyedik legnagyobb szigetének neve maori nyelven Aotea, és ez az utolsó szárazföldi terület, mielőtt elérjük a Hauraki-öböl külső peremén a Csendes-óceán nagy kékségét. Aotea szigetét James Cook kapitány nevezte el egyszerűen csak „Zátonynak” a 18. század második felében. A zord és hegyes földhalom mintegy száz kilométerre található Auckland belvárosától észak-keletre, és káprázatos strandok széles kavalkádját nyújtja. A szigetet egykor kauri erdő népesítette be, amelyet értékes nyersanyagáért kezdtek el kitermelni. A több ezer éves kort is megélő ősi örökzöld fafajta akár ötven méteres magasságra is megnő. A „Zátony” természeti szépségeit és a változatos táj panorámáját csodálni felejthetetlen élményt biztosít, miközben sekély öblöket, áthatolhatatlan part menti mangrove erdőket és tajtékzó hullámokat fedezhetünk fel.

3
Raglan: Maori legendák és az ország legnagyobb szula kolóniájának árnyékában

Ma Raglan városa ad otthont a szörfözés egyik legautentikusabb, kiwi gyökerekkel rendelkező tengerpartjának, és ezen felül számtalan más szórakozási lehetőséget is kínál. Az Északi-sziget Waikato régiójában található, és a várostól dél-nyugatra emelkedik a már kialudt Mount Karioi vulkán is. A legenda szerint Karewa a maori hercegnő, Karioi férje volt, akit a tengerbe vetettek miután elhagyta párját. Ezen a helyen található ma a Gannet-sziget. A James Cook kapitány által elnevezett sziklákon közel nyolcezer ausztrál szula pár fészkel, létrehozva Új-Zéland legnagyobb madárkolóniáját. A szulák kitűnő búvárok és nyílvesszőként csapódnak a tengerbe. Raglan környéke már több mint nyolcszáz éve lakott terület, és rengeteg felfedeznivalót találhatunk itt a természetben.

4
Milford Sound és Milford Track: földi paradicsom – túraösvények pókhálójában

A tizenöt kilométer hosszúságú Milford Sound fjord, amelyet maori nyelven Piopiotahinak neveznek, a Déli-szigeten a Fiordland Nemzeti Parkban helyezkedik el. Naplementekor Joseph Rudyard Kipling szerint olyan, mint „a világ nyolcadik csodája”. Új-Zéland méltán legnagyobb turisztikai látványosságát egy keskeny bejárat védi a Tasman-tengertől, amelyet ezer méternél is magasabb meredek sziklaóriások, buja esőerdők és vízesések tarkítanak. A közeli vizeket fókák, pingvinek, delfinek és néha még bálnák is látogatják. Alámerülve pedig lehetőségünk adódik a fekete korallt is megtekinteni.

5
Ahol a festői Milford Sound véget ér, ott kezdődik az ország túraútvonalainak koronájaként is emlegetett Milford Track, ami ötvenhárom kilométeren át gyűrűzik végig a Fiordland Nemzeti Parkban. A „Great Walks” egy jól kiépített hálózat, amely lehetőséget biztosít a turisták számára, hogy megtekinthessék az ország legjobb, egyébként hozzáférhetetlen és kietlen területeit. A Milford Track a Te Anau-tónál kezdődik, komppal lehet a legegyszerűbben megközelíteni. A maorik régen az értékes zöld színű jáde kő szállítására használták az útvonalat.

6
Képek: alphacoders.com, raglan3.co.nz, padamsphoto.com, willcopestakemedia.com, famousdestination.com

Kapcsolódó anyagaink:

A világ különleges természeti csodái
Fedezd fel a sivatagok rejtélyes világát!
Egyedülálló túraútvonalak a világ színes helyszíneiről