Hatalmas vízfolyásokat találtak az Antarktisz jégtábláinak alsó részében

Hatalmas vízfolyásokat találtak az Antarktisz jégtábláinak alsó részében brit kutatók. Némelyik magassága 250 méter, és több száz kilométer hosszúak is lehetnek.

A jég alatti folyók “partjaiknál” megbontják a jégpáncélt és felgyorsíthatják az olvadást  - vélik a kutatók.
Az egyelőre nem világos, hogy miként hatnak a felfedezett folyók a vízen úszó jégtakaró egészére – ismertette a The Daily Telegraph online kiadása a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányt.
Anne Le Brocq, az Exeteri Egyetem tudósa vezetésével brit kutatók műholdfelvételeket és radarok adatait használták fel, hogy megmérjék a nyugat-antarktiszi Filchner-Ronne selfjég, vagyis a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtábla vastagságát és méretváltozásait.

2
A jégtábla alatt eddig ismeretlen, olvadásból eredő víz hatalmas csatornáit vették észre. A felfedezés arra utal, hogy a szárazföld jégtakarója alatt kialakuló vízfolyások továbbszivárognak a tenger felé, és csatornákat vájnak maguknak a jégtáblák alján – vélik a kutatók.
Amikor az olvadás hideg vize eléri a jégtáblát, hatására a melegebb tengervíz felfelé áramlik, és hatalmas csatornákat váj a jég aljába. Korábban úgy gondolták, a szárazföldön olvadó víz vékony rétegekben szivárog a tengerbe, nem gyűlik össze csatornákba. (MTI)

képek: archív