- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Hatalmas vízfolyásokat találtak az Antarktisz jégtábláinak alsó részében

Posted By The Explorer On 2013-10-09 @ 09:31 In Föld | No Comments

Hatalmas vízfolyásokat találtak az Antarktisz jégtábláinak alsó részében brit kutatók. Némelyik magassága 250 méter, és több száz kilométer hosszúak is lehetnek.

A jég alatti folyók “partjaiknál” megbontják a jégpáncélt és felgyorsíthatják az olvadást  - vélik a kutatók.
Az egyelőre nem világos, hogy miként hatnak a felfedezett folyók a vízen úszó jégtakaró egészére – ismertette a The Daily Telegraph online kiadása a Nature Geoscience című szaklapban megjelent tanulmányt.
Anne Le Brocq, az Exeteri Egyetem tudósa vezetésével brit kutatók műholdfelvételeket és radarok adatait használták fel, hogy megmérjék a nyugat-antarktiszi Filchner-Ronne selfjég, vagyis a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtábla vastagságát és méretváltozásait.

2 [1]
A jégtábla alatt eddig ismeretlen, olvadásból eredő víz hatalmas csatornáit vették észre. A felfedezés arra utal, hogy a szárazföld jégtakarója alatt kialakuló vízfolyások továbbszivárognak a tenger felé, és csatornákat vájnak maguknak a jégtáblák alján – vélik a kutatók.
Amikor az olvadás hideg vize eléri a jégtáblát, hatására a melegebb tengervíz felfelé áramlik, és hatalmas csatornákat váj a jég aljába. Korábban úgy gondolták, a szárazföldön olvadó víz vékony rétegekben szivárog a tengerbe, nem gyűlik össze csatornákba. (MTI)

képek: archív


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2013/10/09/hatalmas-vizfolyasokat-talaltak-az-antarktisz-jegtablainak-also-reszeben/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/03.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.