Egy „echte” FAIRTRADE csokoládé Ausztriából!

Az osztrák Zotter felvéve a versenyt belga és svájci hagyományteremtő csokoládégyártó manufaktúrákkal világszínvonalú édességeket alkot.

Ha a csokoládé hazájára gondolunk, Belgium és Svájc jut eszünkbe elsősorban. Elég azonban a szomszédos Ausztriába utaznunk, ha olyan igazi ínyencségeket szeretnénk felfedezni, amelyek ugyanúgy a kézműves hagyományokra épülnek, mint a belga és svájci bonbonok. Az osztrák Zotter manufaktúrát 1992-ben alapította Josef Zotter Grazban. A családi vállalkozás húsz év alatt több mint száz főt alkalmazó igazi csokoládéműhellyé fejlődött, ahol a tömegtermeléssel ellentétben a kakaóbabban rejtőző lehetőségek minél különlegesebb módon való kiaknázására helyezik a hangsúlyt. Az édesség előállításának minden egyes lépését – a Bean-to-Bar termelési irányvonalhoz alkalmazkodva – a kakaóbab pörkölésétől a kakaómassza elkészítéséig helyben végzik. Így nemcsak a minőségre tudnak teljes mértékben odafigyelni, hanem a maximális ízélmény elérése érdekében az egyes kakaótípusokat is külön kezelik, amelyeket Bolíviából, Brazíliából, Ecuadorból, Peruból, Panamából, Nicaraguából, a Dominikai Köztársaságból, Kongóból, Indiából és Pápua Új-Guineából importálnak. Az egyes fajták sajátos aromájának kiemelését tovább fokozzák az első osztályú töltelékekkel, olyan csokoládékölteményeket létrehozva, mint például a burgonyából készült vodkával töltött bonbon.

2

Az önmagát egyszerűen csak „csokoládéfeltalálónak” tituláló Josef Zotter gasztronómiai kutatásainak és mesteri cukrász múltjának köszönhetően a manufaktúra kínálatában több mint 365 féle édesség szerepel, így akár az év minden napján új ízkavalkádban lehet részünk. A tökmagos marcipán vagy a tepertő háziasítása a kakaóbabbal olyan csodákat alkotnak, amelyek a Zotter csokoládét igazi kulttermékké avatják Ausztriában. A különleges ízvilág önmagában is elegendő ahhoz, hogy Zotter terméket válasszunk, a bio nyersanyagok felhasználása, a tartósítószerek és mesterséges adalékanyagok mellőzése azonban egyértelműen mindenkit meggyőznek a kiváló minőségű termékek felől. A manufaktúra a fenntartható fejlődést szem előtt tartva csak környezetbarát csomagolást használ, és a termelés is környezetbarát módon előállított árammal történik. A Zotter élen jár hazájában a fenntartható vállalkozások között, és 2004 óta tagja a FAIRTRADE Austria szövetségnek is. Josef Zotter szoros együttműködésben dolgozik a kakaótermelőkkel is. Számos partnert látott vendégül csokoládégyárában megismertetve velük a termelés folyamatát, ezáltal is hozzájárulva a feldolgozandó nyersanyag minőségének növeléséhez, amely végső soron a kistermelőknek a nagy ültetvényekkel szembeni versenyképességét is javítja.

3

A környezetbarát csomagoláson kívül nagy hangsúlyt helyeznek a dizájnra is. Andreas H. Gratze nevével fémjelzett grafika Ausztriában és Németországban is számos díjat nyert az elmúlt években. A minden egyes csokoládéhoz külön tervezett dizájn rendkívül színessé teszi a Zotter palettáját. Egy ilyen nyalánkságot megkóstolni feledhetetlen gasztronómiai élményt nyújt az édességet felfedezni vágyók számára. Az osztrák Zotter csokoládémanufaktúra az „édes bűnbeesés” igazi fellegvára.

4

Kapcsolódó anyagaink:

Harapj nagyot az almavidék ízeiből!

Üvegtitkok Ausztriában

Siklóernyőzz az Alpok legszebb hegycsúcsai felett! (videókkal)