A földtudományi természeti értékek napját tartják szombaton

A geotóp napon Pécsett a résztvevők szakember kalauzolásával ismerhetik meg a mészköveket a Tettye és a Havi-hegy környezetében, ingyenesen látogathatják a Tettyei Mésztufa-barlangot, vezetett bemutatón tekinthetik meg a megújult, főként örökzöldekből álló gyűjteményes Pintér-kertet, ahol derült idő esetén távcsöves napbemutató is lesz.

2
Fertőrákoson bányabejáráson, ásványbemutatón és ősmaradványgyűjtésen vehetnek részt az érdeklődők, Salgótarjánban a Novohrad-Nógrád Geopark területén kialakított új tanösvényeken kirándulva ismerhetik meg a területet jellemző folyamatokat, a szén keletkezésétől a bazaltbányászaton át az eróziós tevékenységig.

3
Csólyospáloson a réti mészkő feltárását, bányászatát bemutató tanösvényen, Cserépfalun az Ördögtorony-tanösvényen, Tihanyban a Lóczy-tanösvényen tehetnek szakvezetéses túrát az érdeklődők. Aggteleken és Jósvafőn a karsztos felszínformákkal, Mindszentkállán a Hajagos bazaltcsodáival ismerkedhetnek meg a geotúra résztvevői.
A Magyarhoni Földtani Társulat ProGeo Egyesület a Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közös szervezésben rendezi meg a programokat. A geotóp (a Gea/Föld és toposz/hely szavakból) olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg. (MTI)

képek:  Szatmári Zoltán, archív