Fedezd fel Szegedet Segwayen!

Az ország egyik legkiemeltebb turisztikai célpontja a déli határmentén fekvő napfényes Szeged, amely nemcsak kulturális szempontból rejt magában sok látnivalót, hanem az aktív kikapcsolódás után vágyóknak is tartogat meglepetéseket. Segwayen felfedezni Szegedet ugyanis igazi kaland!

A kétkerekű elektromos jármű, a Segway PT amerikai találmány, és – Dean Kamen mérnöknek köszönhetően – 2001 óta élvezhetjük vele a közlekedés felhőtlen szabadságát. A kerékpártól eltérően a Segway esetében nem a kormánnyal tudunk irányt változtatni, hanem a testtartásunk megváltoztatásával. Amikor előre dőlünk, a Segway felgyorsul, irányt változtatni a jobbra és balra való billenéssel tudunk, lassítani és megállni pedig hátradőléssel lehetséges. Egyre azonban minden esetben oda kell figyelnünk: az egyensúlyunk megtartására. A különleges közlekedési eszköz titka a beépített számítógépben rejlik. Giroszkópok és érzékelők segítségével a Segway másodpercenként száznál is többször számítja ki és korrigálja újra a pozíciónkat. Segwayen igazán kényelmesen fedezhetjük fel a környezetünket.

1
Szegeden és Mórahalmon a Ne dőlj hátra! lelkes vállalkozó csapata szervez élménytúrákat. A csapat által felépített akadálypályán mindenki könnyen elsajátíthatja a Segway megfelelő használatát, és a túravezetők gondoskodása garantálja a városban való közlekedés biztonságát is. Az eszköz megismerése és a vele való haladás gyakorlása után pedig indulhat a kaland. A belváros felfedezésének kétség kívül legnagyobb attrakciója a Dóm tér. A velencei Szent Márk tér nagyságával megegyező területen a harmincas évek óta rendezik meg a Szegedi Szabadtéri Játékokat, amely a kultúra és fesztiválok iránt fogékony turisták ezreit vonzza minden évben. Szeged a szecesszió városa is egyben, és olyan épületeken csodálhatjuk meg az “új művészet” stílusjegyeit, mint az Új zsinagóga, a Gróf-palota, vagy a Reök-palota, amely ma a Regionális Összművészeti Központnak ad otthont.

3

Segwayen közlekedni modern módja a város feltérképezésének, Szeged modernitásához pedig szervesen kapcsolódik a Szent-Györgyi Albert Agóra. A város legújabb közösségi tereként otthont ad többek között az informatikatörténeti kiállításnak is, ahol a Muszka Dániel által az ötvenes években kifejlesztett robotot, a Katicát tekinthetjük meg, amely az állatok feltételes reflexeit és tanulási képességét modellezi. A Ne dőlj hátra! csapata ugyanakkor arról is gondoskodik, hogy Szeged természeti szépségeit is megismerjük, természetesen Segwayen. Újszegeden, a Tisza bal partjának töltésén újdonsült közlekedési eszközünkkel azt az elérhető maximális sebességet is tesztelhetjük, amit túravezetőink saját biztonságunk érdekében előzetesen beállítottak. A töltéstől nem messze pedig a Fűvészkertben kalandozhatunk. A majdnem száz éves botanikus kertben megcsodálhatjuk Közép-Európa legnagyobb szabadföldi indiai lótuszállományát is.

A Szeged által kínált élményeket tovább fokozhatjuk a város fürdőivel és a szegedi halászlé nyújtotta kulináris élvezetekkel is. Akár egyénileg utazunk, akár egy csapatépítő tréning keretében, a lényeg, hogy ne dőljünk hátra, mivel a Segway igazi kalandra hív!

Képek: www.nedoljhatra.hu

Kapcsolódó anyagaink:
Rákosivipera-napot rendeznek a Szegedi Vadasparkban
Újabb pápaszemes pingvinek érkeztek Szegedre
Eddig 18 ezren látták a szegedi ősember-kiállítást