Mesébe illő kalandokra hív az alpesi falu

A hagyományőrző osztrák parasztgazdaságok igazi felüdülést nyújtanak a nagyvárosok zajos, rohanó életritmusából kiszakadó családoknak és turistáknak. A festői St. Veit im Pongau idillikus környezet a kikapcsolódásra.

02
Az évszázadok óta élő hagyomány forgatagában

A falusi üdülés egyre népszerűbb a szomszédos Ausztriában. A tiszta hegyvidéki levegő, a legelők üde frissessége, a hegyek-völgyek szabdalta alpesi táj és az elsőosztályú osztrák vendéglátás pillanatok alatt kiűzi a fáradtságot a hétköznapok fogságából kiszabaduló vándorból.
A salzburgi régió maga a nyugalom szigete, a pihenésnél azonban sokkal többet tartogat a felfedezők számára. Az ősz kétségkívül egyik legnagyobb attrakciója az Almabtrieb. A nyári időszakban a magasabban fekvő legelőkön tartott teheneket ilyenkor terelik le a falvakba. A tradíció szerint virágkoszorúkkal díszítik fel a jószágokat, és a helyiek népviseletbe öltöznek.

1
Az egyes tájegységek különböző módon, szigorúan a hagyományaik szerint ünneplik az új évszak beköszöntét. St. Veit im Pongau polgárai a betakarítási ünnepség keretében adnak hálát a bő termésnek. A település az Inn legnagyobb mellékfolyóját, a Salzachot övező hegyoldalon fekszik. A falu főterén megrendezett misén az önkéntes tűzoltók, lövészek és a városi zenekar is felvonul, az egyes csoportok természetesen egységesen népviseletbe öltözve, azonos madártollal a kalapjukban.

2

Minden alkalommal más családot ér az a megtiszteltetés, hogy a szertartást követő körmenetre feldíszítse a zöldségekkel és virágokkal megpakolt ünnepi lovasszekeret. Mivel körülbelül húsz-harminc évente kerül sorra egy-egy család, nem ritka, hogy a lovaskocsi ékeként frissen kilőtt zerge- és őzfejjel licitálnak egymásra a falu lakói. A szekér közepén felállított virágkoronáról lelógó üveg házi pálinka pedig az új termés kiváló gyümölcsét ígéri. Az ünnepély elengedhetetlen kelléke az ostorcsattogtatás és az ágyúdörgés is.

3

Echte Bauernhofok: a falusi turizmus fellegvárai

A bájos St. Veit számos lehetőséget biztosít a falusi turizmus kedvelői számára. A helyi gazdaságok apartmanjaiban megszállni ugyanis a legnagyszerűbb választás. Kitűnő példa erre Bognerhof, a Grünwald család panziója, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Salzach völgyére és az ott megbúvó St. Johann im Pongau városára. A mesebeli táj itt azonnal rabul ejti a természetbarátok szívét, amit a házigazdák, Nóra és Rupert kedvessége csak tovább fokoz.

4
Nem nehéz elcsábulni e nyugalmat árasztó környezetben, és a magyar származású Nóra szívesen megosztja a helyi hagyományok iránt érdeklődőkkel a salzburgi régió titkát, és az istállón keresztül egy alpesi gazdaság életébe is bepillanthatunk. A családokkal érkezők csemetéi pedig örömüket lelhetik az állatsimogatónál vagy a korlátlan szabadságot nyújtó trambulinon. A házi készítésű berkenye- és bodzapálinka, a gyümölcslekvárok, a frissen sült kenyér illata pedig az otthon melegét varázsolja elénk.

5

Felhőtlen kikapcsolódás

5
St. Veit környéke ideális helyszín az aktív pihenésre, a trekkingre és a természet felfedezésére. Kerékpárral kalandozni a hegyi ösvényeken miközben annak izgalmával tekerhetünk, hogy természetes környezetében, hátha megpillantunk egy mormotát vagy zergét, igazán felemelő élményt nyújt. A Hochkönig bércei alatt meghúzódó közeli Mühlbachban található Schweizerhüttében különböző sajtokat kóstolhatunk, majd tovább haladva a majdnem háromezer méterre emelkedő hegyóriás túraútvonalain vethetjük bele magunkat a domboldalt teljesen beborító, piros leveleitől tündöklő áfonyásba.

7
St. Johanntól csupán néhány kilométerre található a Liechtensteinklamm sziklaszurdok, amelyet a Grossarler Ache hegyi patak évszázados szorgos munkával vájt a kemény kőzetbe. A négy kilométer hosszú szurdok könnyű terep, így gyerekekkel is ideális kirándulási helyszín, amely végén egy vízesésben gyönyörködhetünk.

8

A helyenként majdnem összeérő, csak egy-két méter távolságra lévő sziklafalak és a hullámzó meder lenyűgöző látványt nyújtanak. A Salzach folyótól dél felé haladva az egész napos túrák által edzett szervezet is megtalálja a maga számításait. A közel kétezer méteres magasságba felkapaszkodó túrázó jutalma a Paarsee. A mintegy ezer méteres szintkülönbséget leküzdeni felfelé és lefelé is szép teljesítmény, miközben a táj állandóan változik. Amikor a hegy tetejét borító, elmaradhatatlan áfonyaszőnyeget elérjük, hirtelen gyöngyszemként bukkannak elő a „semmiből” a kékeszöld színű kis hegyi tavak.

8
St. Veit és környezete által nyújtott idillt bármikor érdemes átélni, a festői képet ugyanis az őszi záporok sem moshatják el. Rossz idő esetén is találunk érdekes programokat, a környéken számos múzeum és fürdő gondoskodik a turisták kellemes időtöltéséről és kényeztetéséről.

képek: Szatmári Zoltán