- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Ne kerüld el: az Alpok hegyei egészséget terjesztenek!

Posted By Szatmári Zoltán On 2013-10-27 @ 05:42 In Ismerd meg! | No Comments

Az innsbrucki egyetem professzora, Dr. Schobersberger Wolfgang több mint másfél évtizede kutatja az Alpokban eltöltött aktív pihenés és az egészség, valamint az egészségmegőrzés kapcsolatát.  A tudományos adatok határozottan igazolják, hogy az aktív pihenés nemcsak preventív jellegű, de óriási szerepe lehet a testsúlycsökkentésben és a megfelelő vérnyomás kialakításában is. Schobersberger professzort a hegyek gyűrűjében lévő innsbrucki egyetemen értük utól.

  Mióta kutatja a magas hegyekben töltött aktív szabadság és az egészség közötti összefüggéseket?

Az innsbrucki egyetemen 1995-ben hoztam létre a csapatomat, amely az alpesi régiók egészségre gyakorolt hatásait kutatja. 1998-ban az ausztriai Lech am Arlbergben jött létre az első úgynevezett AMAS tanulmány (Austrian Moderate Altitude Study), a következő évben az AMAS II tanulmány keretében pedig a hegyekben töltött rövidebb idejű szabadságok egészségügyi hatásait tanulmányoztuk.

02 [1]

Milyen betegségeket lehet megelőzni a rendszeres aktív nyaralással? Hány napos aktív pihenést javasol annak érdekében, hogy a vakáció betöltse pozitív, egészségmegőrző szerepét?

A hegyekben töltött aktív szabadsággal általában azokat a betegségeket lehet megelőzni, amelyek kialakulása összefüggést mutatat a testmozgás hiányával és a stresszes életvitellel. Ezek közé tartozik a magasvérnyomás-betegség (hipertónia), az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz), a kiégés (Burn-Out) és a depresszió. Ugyanakkor az aktív szabadság az egész egészségmegőrző folyamatnak csak egy része, de az életmódváltást, kifogástalanul szolgálhatja. Adataink bebizonyították, hogy a metabolikus szindróma (magas vérnyomás, cukorbetegség, megnövekedett vérzsírszint, kóros elhízás) esetén a hegyekben töltött 14 nap – aktív szabadság – pozitív eredményeket hozott a megfigyelt személyek egészségügyi értékeiben.

03 [2]

A friss hegyi levegőnek milyen pozitív hatásai lehetnek az emberi szervezetre?

A hegyi levegő számtalan jótékony hatást gyakorol a testre, a szellemre és a lélekre egyaránt. Csak, ha a hegyekben átélt fényeket nézzük, már azok is jelentős változást okozhatnak a lelki világunkban, mivel javítják a hangulatot és éppen ezért depressziós terápiák esetén is alkalmazzák. Az úgynevezett ” stimuláns levegő” (enyhe oxigénhiányos levegő, napfény, stb.) pedig erősíti a szervezet immunrendszerét. A másik jelentős tényező az aktív mozgás hatására jelentkező mozgásszervi rendszerünkben bekövetkező pozitív változások sokasága.  Túrázás, gyaloglás, Nordic-walking (fel-le történő szintmeneteléssel), sífutás, síelés, túrasízés hatására nő a mozgékonyságunk, koordinációnk, ízületeink „olajozottabban”, ruganyosabban működnek.

Milyen egészségügyi szempontból indokolt az Alpokban töltött nyaralás, vakáció?

 A hegyekben töltött aktív nyaralással érzékelhető vérnyomáscsökkenést érhetünk el, de kiváló lehet testsúlycsökkenésre, és stresszoldásra is. Ugyancsak hatásos lehet metabolikus szindrómában szenvedők számára is. Sok allergiás beteg szintén elégedetten távozik a hegyekben töltött vakáció után, mivel a magas hegyek világa szinte teljesen pollenmentes. 1600 méter fölött nincs penészgomba és poratka sem.

04 [3]

Milyen hatást fejt ki az emberi vérképző rendszerre az Alpokban töltött aktív pihenés?

Az enyhe mértékű oxigénhiányos – ritka – levegő hatására a szervezetben megnő  az erythropoietin nevű hormon szintje. Az erythropoietin (EPO) olyan hormon, ami a vesékben termelődik és arra készteti a csontvelőt, hogy több vörösvértestet termeljen, így a szervezetnek, illetve a szöveteknek megnő az oxigénellátottságuk. Az aktív túrázókra ugyan olyan hatással van a magashegyek világa, mint az élsportolókra a magashegyi edzőtáborozás.

Milyen sportolási lehetőségekkel kecsegtetnek a téli hegyek?

Kiváló lehetőséget kínál a sífutás, a hótalpastúra, a túrasízés, a sízés, túrázás, valamint a viszonylag újszerű Nordic Crusing is. A nordic cruising gyakorlatilag a nordic walking téli „testvére”, vagyis az onnan ismert technikából veszi át a dinamikus lépést és a botozást. A Nordic cruising léccel tudunk sífutópályán, különféle erdei utakon, de akár szűz hóban is sportolni.

05 [4]

Melyik sportágnak van a legjobb egészségfejlesztő hatása és miért?

Ha az alpesi sportágakat vesszük figyelembe, akkor ezt a kérdést nehéz megválaszolni néhány mondatban. Természetesen mindig azt kell mérlegelnünk, hogy milyen célt szeretnénk elérni, illetve megvalósítani, és ahhoz ildomos igazítanunk a különféle sportágakat.

05 [5]

Ha állóképességet szeretnénk növelni és hatékony zsírégetést elérni, akkor arra a sífutás ugyan úgy kifogástalan, mint a sok energiát igénylő hótalpastúrák, nyári időszakban pedig a hosszabb távú alpesi túrák.
Bármilyen sporttevékenységet is végzünk az alpesi régiókban, az csak az egészségünket szolgálja.

További infók: Üdülés Ausztriában [6]

képek: Szatmári Zoltán


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2013/10/27/ne-keruld-el-az-alpok-hegyei-egeszseget-terjesztenek/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/DSC_3589_w.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/tura2.jpg

[3] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/DSC_0018_w.jpg

[4] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/si2.jpg

[5] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/10/ture3.jpg

[6] Üdülés Ausztriában: http://www.austria.info/hu

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.