Tűz és jég határán: az elemek formálta Új-Zéland

A távoli csendes-óceáni szigetek legnagyobb természeti attrakciói a gleccserek és a vulkánok. Aki szereti közvetlen közelről átélni a természet szépségét, saját szemével megcsodálni a zabolátlan természeti erők formálta tájat, az Új-Zélandon jó helyen jár.

A két óceáni kéreglemez határán kialakult új-zélandi szigetek kétségkívül annak köszönhetik egyedülálló természeti szépségüket, ahogy a tűz és a jég formálta őket évmilliókon keresztül. A világ legelszigeteltebb területét még ma is az elemek uralják. A gleccserek és tűzhányók szabdalta vidék, a Maorik legendái, az őslakosok és a modern civilizáció hagyományai mind hozzájárultak ahhoz, hogy Új-Zéland a világörökség részese legyen, természeti környezetként és kulturális szempontból egyaránt.

4

Franz Josef gleccser: osztrák uralkodó a névadója a világ ellentétes oldalán álló jégfolyamának

A Tai Poutini Nemzeti Parkban található tizenkét kilométer hosszúságú gleccserfolyam tevékenysége talán a legaktívabb a világon: a Déli-Alpok 2700 méteres csúcsaitól egészen az esőerdők széléig ér, és csak háromszáz méterrel végződik a tengerszint felett. A meredek gleccsert Julius von Haast német geológus nevezte el I. Ferenc József osztrák császáráról a 19. század közepén. Maori nevének jelentése „Hinehukatere könnyei”. A legenda szerint Hinehukatere egy bátor hegymászó volt, akit szerelme, Wawe is elkísért kalandjaira. Amikor a lányt elsodorta egy lavina, Hinehukatere könnyei patakokban csorogtak le a hegyről, és összefagyva megformázták a ma ismert jégfolyamot.

5

Új-Zéland gleccserei közül ez a legnépszerűbb, és számos túrát szerveznek a hegyre, ahol a legendás kék színű jég is elkápráztatja a kalandorokat. Egyesek szerint az ország felfedezése nem lehet teljes a jégmező meghódítása nélkül. A legkönnyebben helikopterrel érhető el a gleccser, de a gyalogtúrák és a jég belsejébe való leereszkedés is a program izgalmas része.

Tongariro Nemzeti Park: három vulkán kereszttüzében

A Világörökség részét képező nemzeti park volt az első, amit Új-Zélandon alapítottak. Az Északi-sziget kétezer méteres magasságba emelkedő vulkanikus hegyei, a Tongariro, a Ruapehu és a Ngauruhoe ma is aktívak.

3

Az Ausztrál-Indiai- és a Csendes-óceáni-lemez találkozása mentén kialakult tektonikus mozgás következtében részét képezik annak a vulkánokból álló vonulatnak, amely majdnem 2500 kilométer hosszan nyúlik el a térségben. A park leghíresebb útvonala, a Tongariro Alpine Crossing a túrázók paradicsoma. Huszonöt kilométeren át lávafolyások, aktív kráterek, gőzzel teli vulkáncsatornák és smaragdzöld tavak szegélyezik a tájat.

6

A park déli végénél, Ruapehu dél-nyugati lejtőinél fekszik Ohakune bájos városa, amely a közeli Turoa síterepre látogató síelők és snowboardosok kedvelt bázisa.

2

Képek: panoramio.com, ohakune.info, glaciercountry.co.nz, hdwallpapers.com, reddit.com

Kapcsolódó anyagaink:

Új-Zélandon van a világ nyolcadik csodája?

A világ különleges természeti csodái

Kukacok világítanak egy új-zélandi barlangban