Aktívan Franciaországban: GR20-tól a síparadicsomokig

Franciaország 22 elbűvölő régióból áll, amelyek építészetileg és kulturálisan is annyira sokszínűek és változatosak, hogy akár mindegyike egy-egy különálló kis „országot” is megjeleníthetne. A büszke várak és pompás kastélyok mellett önfeledten tobzódhatunk az aktív pihenés színterei között is.

Sokan nem is gondolnák, hogy a páratlan természeti adottsággal rendelkező országban annakidején közel háromszáz vulkán működött, amelyek jelenkori „felfedezése” izgalmas túrákkal kecsegtethetnek.
De érdemes megemlíteni a Franciaországhoz tartozó Korzikán végighúzódó híres GR20 útvonalat is, amelynek története az 1970-es évekre nyúlik vissza, ugyanis ekkor alapították a Korzika Területi Nemzeti Parkot (Parc Naturel Regional de la Corse). A GR rövidítés a francia Grande Randonnée, vagyis a „nagy kirándulás” megfelelője.
A GR20 nem titkolt szándékkal azért jött létre, hogy népszerűsítése a természetvédelmet, és „keringésben” tartsa a sziget kistelepüléseit.

2

Az útvonal létrehozását Michel Fabrickant francia hegymászó kezdeményezte, és olyan túraútvonalról álmodozott, amely a sziget legszebb, legvadregényesebb hegyvonulatán át köti össze a sziget északi részét a délivel.
A GR20-at tartják Európa egyik legnehezebb, de legszebb hosszú távú hegyi túrájának. A leírás szerint közel két hét alatt teljesíthető, de az igazán sportos teljesítménytúrázók akár 4-5 nap leforgása alatt is képesek „kipipálni” a távot.
A GR 20 túrázásra legalkalmasabb időpont május, június és a kora őszi (szeptember, október) időszak, mivel akkor még nincs vagy már nincs annyira meleg. A túrákra érdemes azonban vizet bőségesen magunkkal vinni, és a túranapokon ajánlatos a kora reggeli órákban útra kelni.

3

Több száz kilométeres síparadicsomok

A téli sportok szerelmesei egyre többen fedezik fel a francia hegyek meseszép világát. Nem csoda, hogy a franciák a tavalyi síszezonban 57,9 millió sí-nappal büszkélkedhetnek: ez az elképesztő szám egyértelműen a kiváló sí-lehetőségekről tanúskodik.
A francia hegyekben több olyan összefüggő pályarendszer is működik, amely 120 kilométertől akár 650 kilométerig is terjedhet, és több pályarendszert akár egyetlen bérlettel is be lehet síelni, feltéve, ha van annyi időnk és energiánk…
A sípályán töltött kellemes síelés után pedig érdemes szervezetünk lemerült energiaraktárait egy hangulatos étteremben hamisítatlan francia ételkülönlegességekkel feltölteni és természetesen megízlelni a világhírű francia borokat is.

4
Bármely évszakban keressük is fel Franciaországot, biztosan kellemes meglepetéseket és felejthetetlen élményeket tartogat számunkra.

képek: Szatmári Zoltán