Indul a „zöld” síszezon?

Milyen kapcsolat van a sípályák és a globális felmelegedés között? Miközben egyes kutatók erre keresik a választ, Dánia a környezettudatosság szellemében épít sípályát a fővárosban.

Néhány éven belül Koppenhága síelői a városi sípályáján fognak lesiklani, miközben a szemét ég alattuk. Ez az elsőre meghökkentő párosítás egy igenis átgondolt, zöld projekt része. A szemétégető és egyben sípálya a város környezettudatosságát fogja népszerűsíteni.

2

Számos sípálya nyújt már kényelmes szolgáltatásokat a téli sportok szerelmeseinek, többek között a fűtött üléses sífelvonó az egyik legkedveltebb. Jorge Rivera, a George Washington University professzora egy olyan tanulmányon dolgozik, amely a síkomplexumok klímaváltozáshoz való alkalmazkodását vizsgálja. Úgy tűnik, két ellentétes folyamat érvényesül a sípályák és a globális felmelegedés kapcsolatában. A Ski Area Citizens’ Coalition pedig aszerint rangsorolja a síparadicsomokat az USA nyugati államaiban, hogy milyen mértékben befolyásolják a környezetet. Az éves beszámoló ugyan azt mutatja, hogy egyre több pályán használnak alternatív energiát, a vadvilágot viszont sok téli üdülőhely veszélyezteti, és a környékbeli patakok vízminőségét is rontják. Ez a hatás azonban “eltörpül” amellett, amit az emberiség gazdasági tevékenysége okoz a környezetben. A globális felmelegedésnek évről-évre egyre szembetűnőbb jelei mutatkoznak a hegyekben is. A gleccserek olvadnak és visszahúzódnak, a szezonok lerövidülnek és kevesebb hó esik. A síparadicsomok üzemeltetői pedig arról panaszkodnak, hogy egyre több beruházást igényel egy élvezhető sípálya működtetése. A hóágyúk bevetése megoldásnak tűnhet, de minden sportoló nagyon jól tudja, mekkora élvezeti különbséget jelent ilyen terepen lesiklani. Gavin Feiger, a Sierra Nevada Alliance munkatársa szerint a hóágyúk szükségesek, de ezáltal egy ördögi kör veszi kezdetét. Minél több vizet használnak fel mesterséges úton előállított hó gyártásához, annál kevesebb hó esik. Az állítás talán túlzó, a pályák vízfogyasztásának növekedése a kedvezőtlen időjárás következtében azonban tény, aminek környezetterhelő hatása viszont reális.

3

Koppenhága azonban kitűnő példa lehet arra, hogyan hasznosítható az alternatív energia meghökkentően nyerő módon.

Forrás: discovery.com

Kapcsolódó anyagok:

Extrém téli kalandok Villachban

Mit rejt a Hintertux jégár mélye?