Fedezd fel Kína cukorka színű hegyvidékét!

A világon páratlan természeti képződmény Kína hegyvidékén található, és olyan érzést kelt az emberben, mintha egy festő ejtette volna el itt a palettáját.

Képzelj el egy világot, ahol a hegyek cukorka színűek, és az emberek eltörpülnek a tarka óriások mellett. Létezik egy ilyen hely Kínában, az észak-nyugati Gansu tartományban, ahol 24 millió év alatt a vibráló kőrengetegből alakultak ki a szivárványszerű hegyek. Ugyanazon tektonikus lemezek mozgása révén jött létre ez a mesebeli táj, mint ami a Himaláját is formálta. Az eső áztatta, erózió koptatta különböző kőzetrétegek úgy sorakoznak itt fel, mint a festő palettáján a színek. Ezek a lenyűgöző tarka sziklák egyediek a világon, és 2010-ben a Világörökség részévé is nyilvánították őket.

2

Ha Zhangye városába látogatunk, és bejárjuk az ezt övező több mint tíz négyzetkilométerny területet, akkor a saját szemünkkel is meggyőződhetünk erről a csodálatos látványról. Eső után a színek még élénkebbek, a sziklák pedig sokkal ragyogóbbnak hatnak. A naplemente szintén különös hangulatúvá és aranylóvá varázsolja az amúgy is szemkápráztató hegyeket. A Zhangye körüli régió sokáig volt Kína határvidéke a történelem során, amely egy természetes átjárót képezett Közép-Ázsia és a birodalom között, ráadásul a selyemút is keresztezte a területet. Zhangye kínaiul körülbelül annyit jelent, mint a kar meghosszabbítása.

3

Képek: amazingstuff.co.uk

Kapcsolódó anyagok:

Barbie baba fürdőkádja?

Elképesztő! Évente ötvenmilliárd tonna mesterséges esőt termel Kína