A francia Val Thorens áll a világ síparadicsomai élén

November közepén hirdették ki a világ legjobb síterepeit a World Ski Awards gálán. Val Thorens nemcsak a legjobb francia, hanem a világ legjobb síterepe díját is elnyerte.

A World Ski Awards a legelismertebb díj a globális síturizmus iparágában, melynek győzteseit az osztrák Kitzbühelben hirdették ki. A világ legjobbja Val Thorens lett, a francia sírégió többek között olyan óriásokat utasított maga mögé, mint a kanadai Lake Louise, az amerikai Deer Valley Resort, a svájci LAAX és az olasz Cortina d’Ampezzo.

1

Val Thorens a francia Alpok egyik leghíresebb síterepe. A népszerű Trois Vallées területén helyezkedik el, amely a világ legnagyobb összefüggő pályarendszerével büszkélkedhet: a síelők és snowboardosok összesen mintegy hatszáz kilométert hódíthatnak itt meg. Val Thorens a hatvanas években még egy hegyek között megbúvó kis falu volt, utána viszont rohamos fejlődésnek indult kiváló adottságai miatt. Egy évtizeddel később már három sílift és egy síiskola is működött a gyönyörű alpesi környéken, amelyet Jean Beranger alapított, aki sokáig a francia női síválogatott edzője volt, és még egy pályát is elneveztek itt róla.

2

Val Thorens egyben Európa legmagasabban, 2300 méteren fekvő síparadicsoma, és a felvonók egy része is 3000 méter fölé viszi a téli sportok szerelmeseit. Magas fekvésének és a Péclet-gleccsernek köszönhetően ideális körülmények között sportolhatunk lejtőin egészen május végéig. A főleg északi és észak-nyugati fekvésű pályákon még délután is megfelelő hóviszonyok vannak a síelők legnagyobb örömére. Leghosszabb pályája, a Col de l’Audzin 12 kilométer hosszú, és 1400 méteres szintkülönbséget csúszhatnak le rajta a síelők. Legmagasabb síelhető csúcsai, a Pointe du Bouchet 3220 méteren és a Cime de Caron 3200 méteren fekszenek, ahonnan a Mont Blanc fehérbe burkolózó szikláit is látni lehet. A snowboardosok  számos funpark közül választhatnak, hogy megmutassák legjobb ugrásaikat, de a sífutók is kitűnő terepet találnak itt a sportolásra.

3

Nem véletlen tehát, hogy Val Thorens vitte el idén a legjobb síterepnek járó díjat. Érdemes felkeresni a világ legjobb téli paradicsomát!

Képek: fall-line.co.uk, skideal.co.il, savoie-mont-blanc.com, independent.co.uk

Kapcsolódó anyagunk:

Aktívan Franciaországban: GR20-tól a síparadicsomokig