- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Depresszióhoz vezet a globális felmelegedés az állatvilágban?

Posted By Máté Viola On 2013-11-30 @ 09:00 In Föld | No Comments

Ahogy emelkedik az óceánok vizének hőmérséklete, úgy csökken a halak aktivitása. Erre a következtetésre egy ausztrál kutatócsoport jutott pisztrángok megfigyelése közben.

Számos tanulmány született már a globális felmelegedés környezetünkre tett hatásairól. Azt a kérdést azonban, hogy milyen mértékben változik az élőlények “kedélyállapota” Földünk felmelegedése során, nem sokan tették még fel. Az ausztrál James Cook University kutatói viszont pontosan erre keresik a választ. Megfigyelésük tárgyává egy, a korallzátonyoknál élő pisztrángfajt választottak. A tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy a melegedő óceánok letargikussá teszik ezeket a halakat. A kiválasztott pisztrángcsoport viselkedését úgy figyelték meg, hogy az élőhelyükön megszokottnál melegebb hőmérsékleten tartották őket. Az előrejelzések alapján a Nagy-korallzátonynál a következő néhány évtizedben várható vízhőmérsékletet állították be a kutatók. Dr. Jacob Johansen, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy a halak ilyen körülmények között többet pihentek, és sokkal kevesebb időt töltöttek az élelem felkutatásával és szaporodással. Mivel a halak hidegvérű állatok, ezért testük működését erősen befolyásolja, hogy milyen a környezetük hőmérséklete. A globális felmelegedés, és ezáltal az óceánok vizének melegedése is hatással van a halak szervezetére. Úgy tűnik, hogy az emberekhez hasonlóan a pisztrángok is ellustulnak a melegebb közegben. A halak nem sok aktivitást mutattak, de amikor mégis, akkor is lassabban úszkáltak a megszokottnál. Pedig a pisztrángok tipikusan mozgékony állatoknak számítanak, amire szükségük is van, hogy elmeneküljenek a ragadozók elől. Dr. Johansen azt is kifejtette, hogy az inaktivitásuk a reprodukciós ciklusukra is hatással volt. Szaporodás idején ugyanis több tíz kilométert is úsznak, hogy eljussanak az ívóhelyre. Ha viszont nem akarnak mozogni, akkor ezeket a helyeket sem látogatják, és így az ívás is elmarad. “Nem számítottunk arra, hogy ennyire alacsomy aktivitást mutatnak a pisztrángok a hőmérséklet változásának hatására” – mondta Dr. Johansen. A halak ugyanakkor idővel jól alkalmazkodnak a megváltozott környezethez, így a kutatócsoport most azt tanulmányozza, hogy a kiválasztott pisztrángok hogyan és milyen gyorsan idomulnak az új feltételekhez a globális felmelegedés hatására.

Forrás: abc.net.au

Kapcsolódó anyagok:

Ősi erdőt fedeztek fel a tenger mélyén  [1]

Lassan eltűnnek az erdők a Föld felszínéről [2]


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2013/11/30/depressziohoz-vezet-a-globalis-felmelegedes-az-allatvilagban/

URLs in this post:

[1] Ősi erdőt fedeztek fel a tenger mélyén : http://explorerworld.hu/2013/07/15/osi-erdot-fedeztek-fel-a-tenger-melyen/

[2] Lassan eltűnnek az erdők a Föld felszínéről: http://explorerworld.hu/2013/11/17/lassan-eltunnek-az-erdok-a-fold-felszinerol/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.