Bébi dinoszaurusz maradványaira bukkantak

A növényevő bébi Chasmosaurus belli fosszíliái szinte teljes épségben kerültek elő a kanadai Alberta területén.

Philip Currie, az Alberta Egyetem kutatója egy majdnem teljes épségben fennmaradt dinoszaurusz csontvázra bukkant Kanadában, a Dinosaur Provincial Park területén. A maradvány minősége is elegendő lenne már ahhoz, hogy megmagyarázza a lelet fontosságát, azonban ennél többről van szó. Az értékes fosszília ugyanis egy bébi dinoszaurusztól származik. “Kétség sem férhet hozzá, hogy ez az egyik legjobb fosszília, amit valaha találtam” – nyilatkozta Currie a sajtónak. A bébi dinoszaurusz a Chasmosaurus belli fajhoz tartozott, 72 millió évvel ezelőtt élt a Földön, és halálakor nagyjából három éves volt. Currie úgy véli, hogy az apró állat valószínűleg megfulladt, mivel a maradványokat egy meredek domboldalon találta, ami valaha egy meder lehetett. A kutató először a koponyát vette észre, ami félig kilátszott a talajból. Először azt hitte, hogy egy teknős koponyájának egy darabját látja, mivel ebben a régióban széleskörűen elterjedtek. Csak a további ásatás után derült ki, hogy valójában egy egészen fiatal dinoszaurusz vázát találta meg, ami ráadásul az első végtagjait leszámítva ép állapotban feküdt a felszín alatt. A lelet most az Alberta Egyetem több mint ötvenezer darabot számláló gyűjteményét gazdagítja, amelyben a legősibb fosszília 450 millió éves.

A Chasmosaurus belli egy növényevő állat volt, az ismertebb Triceratop rokona, ami a késő kréta korban élt Észak-Amerika területén. A közepes méretű állat öt, akár hat méter hosszúságúra is megnőhetett, és tömege több mint 3 tonnát nyomott. A Chasmosaurus jellegzetessége, hogy fejét három szarv ékesítette, a legnagyobb az orrán, a kisebbek pedig a szemek felett helyezkedtek el. A hímek orrszarva hosszabb, a nőstényeké jóval rövidebb volt, ezért sokáig úgy vélték a paleontológusok, hogy két külön fajról van szó, pedig csak a nemi sajátosságok miatt különbözött a nyúlvány mérete.

Szinte az összes, ehhez a fajhoz tartozó csontvázat a kanadai Alberta területén ásták ki, de bébi fosszíliát csak most sikerült találnia Currie-nek.

 

Forrás: news.discovery.com

Kép: ctvnews.ca

Kapcsolódó anyagok:

Dinót találtak

Nem támasztható fel a dinoszauruszok világa