- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Honnan tudja a kakukkfióka, hogy valójában milyen madár?

Posted By Máté Viola On 2013-12-06 @ 08:00 In Öko | No Comments

Miután nevelőszülei felnevelték, a kakukkfióka elhagyja a fészket, hogy felkeresse saját fajtársait. Ausztrál kutatók arra keresik a választ, hogy honnan tudja, ki az igazi családja.

A kakukk nem a szülők gyöngye, mivel nem költi ki tojásait és nem neveli fel fiókáit. A költésparazitáknak ugyanis az a szokásuk, hogy tojásaikat más madarak fészkeibe helyezik, így a szülői feladatokat sem nekik kell ellátniuk. A természetben viszonylag kevés olyan fajt ismerünk, amelyik teljes mértékben egy másik állatra ruházza át ezt a felelősséget. A kakukk tipikus ilyen madár. Ez sok előnnyel is jár számára, mivel más végzi el helyette a fiókák felnevelésével és etetésével járó kemény munkát, így több energiája marad a párosodásra. Ráadásul még a fészket sem kell védelmeznie a tojásra vadászó ragadozóktól.

A kakukk fiókája más faj fészkében cseperedik fel, és egy igazi kis túlélő, semmitől sem riad vissza. A kakukknak ugyanis nevelőszülei fiókáival is meg kell küzdenie. A sok kis éhes szájat etetni kell, az élelemért folytatott verseny ezért igencsak kiélezett. A kakukk általában korábban bújik elő a tojásból, mint a többi madárka, és életösztöne máris működésbe lép. A többi tojást, melyek a fészekrakók sajátjai, gyakran kilöki átmeneti otthonából, de a későbbiek során is képes a kisebb fiókákat megölni. Az élelmet is agresszíven magának követeli, az átvert szülők pedig szorgalmasan etetik a síró fiókát.

1 [1]

A kutatókban felmerült a kérdés, hogy honnan tudja a kakukk, hogy ő más madárfajhoz tartozik, mint nevelőszülei. A kis betolakodó ugyanis amikor már eléggé megerősödött, elhagyja a “családi fészket”, és felkeresi saját fajtársait. Dr. Naomi Langmore, az Australian National University ökológusa többek között a madarak viselkedését tanulmányozza: “Kísérleteket végeztünk több költésparazita madárral is. A fiókáknak lejátszottuk a nevelő- és az igazi szülők füttyeit is, és a megfigyeléseinkből arra következtettünk, hogy a saját fajuk hangját preferálják, habár a nevelőszülők füttyeit hallották korábban”. Ez azért is különös, mert a legtöbb fiatal állat ahhoz az egyedhez, és ezáltal ahhoz a fajhoz ragaszkodik legjobban, amit először megpillant. Sok esetben vezet egy életre szóló identitászavarhoz az állatvilágban, ha ez az egyed nem a szülő, illetve nem fajtárs. A költésparaziták viszont már nagyon korán tudatában vannak, hogy ők mások, és gyorsan alkalmazkodnak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a szituációból. Dr. Langmore a madarak füttyével magyarázza a valódi identitásuk felismerését. A kakukk éneke egy rövid és nagyon egyszerű dallam. A fiókák ezt hasonlítják össze a többi madár füttyével, és ez alapján azonosítják és találják meg saját fajtársaikat anélkül, hogy valaha kapcsolatban lettek volna előtte.

 

Forrás: abc.net.au

Képek: youtube.com, wwt.org.uk

Kapcsolódó anyagok:

Megkülönböztetik egymástól a ragadozókat a cinkék? [2]

Furcsa rokonság [3]

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/12/06/honnan-tudja-a-kakukkfioka-hogy-valojaban-milyen-madar/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/12/youtube.com_.jpg

[2] Megkülönböztetik egymástól a ragadozókat a cinkék?: http://explorerworld.hu/2013/11/25/megkulonboztetik-egymastol-a-ragadozokat-a-cinkek/

[3] Furcsa rokonság: http://explorerworld.hu/2012/07/11/furcsa-rokonsag/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.