- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Az űrből is lehet látni a kínai légszennyezés jeleit

Posted By Máté Viola On 2013-12-14 @ 15:35 In Föld | No Comments

A Pekinget és Shanghait övező légszennyezettség olyan nagymértékű, hogy azt már a NASA műholdja is rögzítette felvételein.

Egyre gyakrabban keringenek olyan képek a világhálón, melyek mind a kínai légszennyezés mértékének bizonyítékai. Peking és Shanghai felett olyan hatalmas szmog uralkodik, hogy szinte már a Napot sem lehet látni jó időjárási körülmények között sem, és állandó szürkületben élnek a két nagyváros lakói. Ez eddig sem volt nagy meglepetés, az viszont megdöbbentő, hogy a szmogfelhőt már az űrből is lehet látni.

A NASA Terra nevű műholdja most olyan felvételeket készített, amelyeken egy több mint ezer kilométeres kiterjedésű sűrű folt látható a két kínai nagyváros között. A műhold spektroradiométeres látómezeje képes megkülönböztetni, hogy mi felhő és mi légszennyezés a felvételeken. A NASA szerint a képeken lévő világos területek mind felhő, eseteg köd jelenlétére utalnak, a szürke árnyalatú részek viszont már a légkörben található szennyeződés jelei.

A műholdfelvétel további bizonyítéka annak, hogy milyen óriási mértékű a környezetet károsító tevékenység Kínában. Ami igazán aggodalomra ad okot a NASA felvételével kapcsolatban az, hogy általában nem megszokott jelenség a nagyvárosok felett lebegő szmog ilyen mértékű kiterjedése. A felvétel 2013. december 7-én készült, és aznap az Egyesült Államok pekingi és shanghai nagykövetsége is rendkívül magas légszennyezést jelentett: a két kínai nagyvárosban 480, illetve 355 mikrogramm volt a szennyeződés mértéke a levegőben köbméterenként. A WHO szerint akkor tekinthetjük megfelelőnek a levegő minőségét, ha 25 mikrogramm alatt van a 2.5 mikron átmérőjűnél kisebb récsecskék aránya. Ez gyakorlatilag az emberi hajszálnál nagyjából harmincszor vékonyabb méretet jelent. Az ilyen kicsi részecskék jelenléte azért is annyira veszélyes, mert könnyen bejutnak az ember tüdejébe.

Kínában a hónap elején olyan rossz volt a helyzet, hogy a hatóságok elrendelték, hogy az iskolás korú gyermekek lehetőség szerint maradjanak az épületekben.

1 [1]

Forrás, képek: inhabitat.com

Kapcsolódó anyagunk:

Lassan eltűnnek az erdők a Föld felszínéről [2]

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/12/14/az-urbol-is-lehet-latni-a-kinai-legszennyezes-jeleit/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2013/12/Smoggy-Shanghai.jpg

[2] Lassan eltűnnek az erdők a Föld felszínéről: http://explorerworld.hu/2013/11/17/lassan-eltunnek-az-erdok-a-fold-felszinerol/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.