Európa élen jár a napenergia előállításában

Az elmúlt tíz évben rohamos fejlődésnek indult a megújuló energiaforrások kiaknázása. Az összes napenergia-termelés több mint felét Európa szolgáltatja. 

Az energiaforrások optimális kihasználása és a fenntartható fejlődés már régóta kulcskérdéssé vált, ráadásul az állandó növekedést diktáló gazdasági motor egyre több energiát emészt fel a világon.  A megújuló energiaforrások fokozottan az előtérbe kerülnek, a megoldás hosszú távon ezek kiaknázásában rejlik. 2012-ben a világ energiatermelésének csak fél százalékát tette ki a napenergia. Ez nagyon csekély ahhoz viszonyítva, hogy még ma is a hagyományos erőforrásokat használja fel a világ gazdasága: a szén negyvenkettő, a gáz pedig huszonegy százalékban fedezi a szükségleteinket. A vízenergia tizenöt, a nukleáris energia tizenkettő százalékát teszi ki az össztermelésnek.

A Nap energiájának hasznosítása ugyan nem számít új megoldásnak, de még mindig gyerekcipőben jár. Az elmúlt évek tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy az össztermelésen belüli csekély arányának ellenére jelentős mértékben fejlődik. 2003-ban még csak két TWh mennyiségű napenergiát állítottunk elő összesen a világon, majdnem tíz évvel később már kilencvenhárom TWh-t. Európa vezet a Nap energiájának kiaknázásában, Németországgal az élen. A tíz legjobb országból hat európai, és ezek közül csak kettő dél-európai: Olaszország és Spanyolország, illetve Franciaország mediterrán területei számítanak még különösebben napsütésesnek. A volt keleti blokk államai közül csak Csehországnak sikerült bekerülnie a legjobb tíz közé, ami világszinten rendkívül eredményesnek mondható. Japán természetesen a megújuló energiaforrások tekintetében is élen jár, így nem meglepő, hogy felkerült a listára. De Kína és az Egyesült Államok is fej-fej mellett haladnak.

1

Forrás: shrinkthatfootprint.com

Kép: innovativesolarsystemsllc.com