- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Átörökítjük tapasztalataink emlékét a következő generációknak?

Posted By Máté Viola On 2013-12-16 @ 10:50 In Felfedezetlen | No Comments

A legújabb kutatások azt bizonyították, hogy a felmenőinket ért hatások befolyásolhatják viselkedésünket. A memória ugyanis mindent megőriz és átörökít a következő generációknak.

Kutatók a Nature Neuroscience tanulmány keretében egereken végeztek kísérleteket. Arra idomították az állatokat, hogy írtózzanak a cseresznyevirág illatától, így elkerüljék azt. A szakértők feltételezése szerint az egereket ért hatás a további generációk viselkedését is meghatározza. A cseresznyevirág által kiváltott traumatikus hatás ugyanis átírja az egerek spermiumában található DNS-t is, amit átörökítve az utódok viselkedését is befolyásolja. A kutatók csak a kísérletbe bevont egerek első generációját tanították be a virág illatának elutasítására, leszármazottaik már nem kerültek kapcsolatba a cseresznyevirággal. Az eredmények mégis azt mutatták, hogy az utódok is messze elkerülték az illat forrását. Az egerek spermiumából kinyert DNS vizsgálata után arra következtettek a szakértők, hogy a szaglásért felelős terület sokkal aktívabb volt az inger hatására. Nemcsak a második, hanem még a harmadik generáció is extrém módon reagált a cseresznyevirág illatára, annak ellenére, hogy életük során semmilyen tapasztalatuk nem volt ezzel kapcsolatban.

A kutatók az egerek agyának szerkezetében is találtak változást. Úgy tűnik, hogy a felmenők tapasztalatai kimutatható befolyással vannak a következő generációk elidegrendszerének szerkezetére és funkciójára. Az eredmények bizonyítékai a transzgenerációs epigenetikának, ami az öröklődő változásokkal foglalkozó orvosi tudományág. Vagyis a környezet hatással van az egyed genetikájára, amit az átörökít az utódainak. A tanulmány egyik szakértője, Marcus Pembrey, a University College London professzora azt is kifejtette, hogy az eredmény rendkívül fontos jelentőséggel bír a fóbiák, a szorongás és a poszttraumás stressz kezelésében is. A kutató úgy véli, hogy korunk olyan betegségeinek drámai mértékű növekedését, mint az elhízás, a diabétesz és az anyagcserével kapcsolatos rendellenességek, már nem lehet megérteni anélkül, hogy beszélnénk a több generációt is érintő vonatkozásokról.

Forrás: bbc.co.uk

Kép: thecourier.es


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/12/16/atorokitjuk-tapasztalataink-emleket-a-kovetkezo-generacioknak/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.