- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Híres börtönszigetek: a Vasálarcos “otthona”

Posted By Máté Viola On 2013-12-18 @ 11:40 In History | No Comments

Nem sok olyan misztikus rabot ismertünk meg a történelem során, akinek személye körül ilyen sok legenda kering. A Vasálarcos élete utolsó éveit a Földközi-tenger egyik kis szigetén, Sainte-Marguerite-en töltötte. 

Sainte-Marguerite a legnagyobb a Lérins szigetek között, amelyek a Francia Riviéra partvidékének közelében helyezkednek el, Cannes-tól csupán egy negyedórás hajóútra. A mediterrán Sainte-Marguerite igen parányi sziget: csak három kilométer hosszú, szélessége pedig még az egy kilométert sem éri el. A szigeten található erőd börtönének leghíresebb foglya a Vasálarcos volt, akit a 17. században tartottak itt fogva.

Sainte-Marguerite-t már a római korban is lakták. A sziget nevének eredete a 14 században vezet minket vissza. Az itt élő apácák közösségének vezetője ugyanis Margit volt, ezért róla nevezték el a kis földterületet. A 17. században Claude de Lorraine tulajdonába került a sziget, aki Chevreuse hercege volt. Ekkor kezdték el építeni az edődöt is, amely az elkövetkező századok folyamán a francia állam rabjainak otthona lett. A leghíresebb fogoly minden kétséget kizáróan a Vasálarcos, akinek pontos kiléte a mai napig bizonytalan. Annyit azonban tudunk róla, hogy Eustache Daugerként tartóztatták le 1669-ben, és Sainte-Marguerite-re való átszállítása előtt több börtönben is megfordult, a párizsi Bastille-ban is raboskodott. XIV. Lajos király uralkodott ekkor Franciaországban, és a misztikus fogoly személyiségét a Napkirállyal is összekapcsolta számos konspirációs elmélet. A Vasálarcos 1703-ban halt meg a sainte-marguerite-i erődben lévő cellájában, és a feljegyzések szerint soha senki nem látta az arcát. A híres francia író és filozófus, Voltaire vetette fel először, hogy az álarcot viselő rab a király eltitkolt ikertestvére volt. 1840-ben Alexandre Dumas A háros testőr című regényében is ezt a történetet dolgozta fel. Egyes legendák szerint Eustache Dauger nem más mint Oliver Cromwell fia, Richard Cromwell volt. Mások szerint pedig ő volt Beaufort hercege. De olyan elmélet is napvilágot látott, hogy a híres fogoly XIV. Lajos király apja, XIII. Lajos volt. A meghökkentő legenda a Napkirály születésével kapcsolatos, mivel szülei több mint húsz évig tartó házasság után részesültek a gyermekáldásban 1638-ban, amit a közvélemény csodaként kezelt akkoriban. Sokan ezért arra következtettek, hogy nem is XIII. Lajos volt az új király apja, ezért élete hátralévő részére eltávolították az udvarból. Bármi is legyen az igazság, egyik legenda sem bizonyosodott be, és a Vasálarcos személyét mind a mai napig homály fedi.

A Sainte-Marguerite-en található erőd ma egy ifjúsági szállásnak is otthont ad, továbbá annak a múzeumnak is, ahol római korból származó hajóroncsokat is megismerhetünk.

 

Kép: simplonpc.co.uk

Kapcsolódó anyagok:

Híres börtönszigetek: Szent Ilona [1]

Híres börtönszigetek: Robben Island [2]

 


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2013/12/18/hires-bortonszigetek-a-vasalarcos-otthona/

URLs in this post:

[1] Híres börtönszigetek: Szent Ilona: http://explorerworld.hu/2013/12/10/hires-bortonszigetek-szent-ilona/

[2] Híres börtönszigetek: Robben Island: http://explorerworld.hu/2013/12/03/hires-bortonszigetek-robben-island/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.