A Sea Shepherd ismét szembeszáll a bálnavadászokkal

A Sea Shepherd Ausztrália három hajója hamarosan elindul, hogy az 1986-ban deklarált, Ausztráliához tartozó Antarktiszi Bálnavédelmi Területen szembeszálljon az illegális japán bálnavadász-flottával, 1.035 bálna életenek megóvásáért.

A japán bálnavadász-flotta évről évre 1.035 egyedszámú (935 védett csukabálna, 50 veszélyeztetett hosszúszárnyú bálna és 50 veszélyeztetett közönséges barázdásbálna) vadászati kvótát állapít meg önkényesen saját maga számára, az érvényben lévő bálnavadászati moratórium ellenére. A Sea Shepherd az óceánok rendőrségeként avatkozik be, létező nemzetközi és nemzeti törvények betartatására kényszeríti az illegális bálna-, delfin- és fókavadászokat világszerte.

2

A Sea Shepherdnek ez a tizedik missziója az Antarktisz térségben. Klasszikus értelemben fegyvertelenül, de mégis a XXI. század leghatékonyabb „fegyverével”, a média nyilvánosságával száll harcba az illegális bálnavadászok ellen. Fellépéseinek eredményeként eddig több mint 4.500 bálna életét védte meg anélkül, hogy az ellenfél egyetlen munkatársa megsérült volna.

2

A Sea Shepherd legutóbbi kampánya, az Operation Zero Tolerance 932 bálna életét mentette meg, ezzel újabb súlyos anyagi csapást mért a japán bálnavadászati iparágra, amelyet a Sea Shepherd beavatkozásai már évekkel ezelőtt a teljes anyagi csődbe taszítottak, és az már csak jelentős anyagi támogatással működik.

A Sea Shepherd Conservation Society alapítója, Paul Watson és a Sea Shepherd USA addig nem vesz részt a kampányban, amíg az ellene zajló japán kezdeményezésű per az USA Kilencedik Kerületi Biróságán le nem zárul. A kampányt a Sea Shepherd Ausztrália vezetője, Jeff Hansen és Bob Brown, valamint a Bob Barker svéd kapitánya, Peter Hammarstedt irányítja.

3

A Sea Shepherd három hajóján, a Steve Irwinen, Bob Barkeren és a Sam Simonon mintegy 100 önkéntes vesz részt a világ 22 országából, köztük Japánból és Magyarországról is. A magyar önkéntesnek, Kristóf Veronikának ez a hetedik Antarktiszi Bálnavédelmi missziója, aki vegán szakács és újságíró pozíciót tölt be a Steve Irwinen.

Nem számít, mekkora a kockázat és milyen jól felfegyverzett az ellenség, a bálnáknak a Sea Shepherd az egyetlen reménye a könyörtelen robbanófejes szigonyágyúkkal szemben.

5

Képek: Sea Shepherd