A napfény és a hófödte bércek ékszerdoboza: Lienz

Kelet-Tirol a vad természeti szépségek és a tömegturizmustól kevéssé érintett, hamisítatlan osztrák vidéki hangulatot árasztó települések hazája. Lienz, a kelet-tiroli tartomány hosszú múltra visszatekintő „fővárosa” különleges kikapcsolódási lehetőségeket kínál mindazoknak, akik Ausztria e kevéssé ismert szegletét szeretnék felfedezni.

Az Isel és a Dráva (Drau) összefolyásának közelében, a festői osztrák Dolomitok lábánál fekvő város Ausztriának az év legtöbb napsütéses órájával és talán a legszebb fekvésével is büszkélkedhető települése. A lienzi Dolomitok tömbjét északról a Schrober és a Villgartner hegység, délről pedig a magasba nyúló Karni-Alpok határolják. Az itt állandónak tekinthető napsütés – és talán a közeli Itália hatása miatt – Lienzet a mediterrán és az alpesi hangulat sajátos egyvelege jellemzi. A meseszerű, sok évszázados műemlék jellegű házakkal övezett főtér leanderek és napernyők árnyékában megbúvó, jókedvű nyüzsgéstől hangos kávézói és teraszai Olaszországot, a város fölé magasodó havas hegycsúcsok pedig az Alpok varázslatos világát idézik. Mind a város, mind pedig közvetlen környéke számos kulturális és természeti érték felfedezésére csábítja az utazót.

2

Ha igazán fejedelmi kényelemben szeretnénk eltölteni itt néhány napot, a legjobb választás, ha Lienz legújabb büszkeségében, a kapuit 2009-ben megnyitott Grandhotel Lienzben rezerválunk magunknak szállást. A Simonitsch és Westreicher család tulajdonában álló impozáns, festői környezetben fekvő hotel jelenleg Kelet-Tirol egyetlen ötcsillagos szállodája. Más, hasonló kategóriájú hotelekkel szemben a Grandhotel Lienz a legkényesebb ízlésnek is megfelelő, arisztokratikusan elegáns környezete ellenére olyan családias hangulattal várja az ide először betérőket, amelyet legfeljebb csak sokéves visszajáró törzsvendégekként élhetünk át egy-egy baráti alpesi panzióban. A hotel valamennyi, egyformán elegáns szobájából káprázatos kilátás nyílik a lienzi Dolomitok vagy a Schrober-hegység hófödte bérceire. A szálloda méltán büszke világszínvonalú és a hollywoodi filmek világát idéző Medical Spa & Wellness részlegére, az egyedülálló kollekcióval büszkélkedő vináriumjára, valamint a decensen hangulatos, kitűnő választékot kínáló éttermeire. A hotel különleges szolgáltatása a vendégek rendelkezésére álló személyi vitáltréner, aki egyaránt segít környékbeli kirándulásaink, hegyi nordic walking túráink vagy a házon belüli kikapcsolódásunk megszervezésében. Ami azonban engem személy szerint a legjobban megfogott a Grandhotel Lienzben, az a szállodai személyzet sehol másutt nem tapasztalt, szívből jövő barátságossága volt.

3

Noha a fantasztikus kényelmi szolgáltatások garmadája miatt nem is olyan egyszerű dolog kilépni a hotelből, mégis, a város és környékének kihagyhatatlan látványosságai kirándulásra sarkallják az utazót. Magát a hoteltől alig pár perces sétára fekvő főteret több értékes műemlékének köszönhetően egyfajta időkapszulának tekinthetjük. A főteret megkoronázó és a 16. század reneszánsz stílusában épült saroktornyos Liebburg vaskos falai között egykor a görzi grófok laktak. A gyönyörűen restaurált kastély napjainkban a városi önkormányzat otthona. A tér keleti végén álló 13. századi gót plébániatemplomot akkortájt emelték, amikor Lienz 1242. február 25-én elnyerte városi rangját. A városközponttól nyugati irányban 3 kilométerre fekvő sasbércen áll a Schloss Bruck, Lienz ősi vára, amelyet még a 13. század végén a görzi grófok építettek. A várkastély ma múzeumként és galériaként üzemel. A teljes épségében fennmaradt középkori vár bástyáiról lenyűgöző körpanoráma tárul elénk a környékbeli hegyekre.

És ha már a kéklő bércekre vetjük pillantásunkat, lienzi tartózkodásunk nem is lehetne teljes egy kiadós alpesi hegyi túra nélkül. Mind a Magas-Tauern, mind pedig a lienzi Dolomitok vadságukban is gyönyörű vonulatai izgalmas kalandokat kínálnak a csak kiadós hegyi sétákra vágyóknak ugyanúgy, mint a komolyabb adrenalinbombára szomjazó profi hegymászóknak. Feltétlenül érdemes kirándulást tennünk a Lienztől alig harmincegynéhány kilométeres távolságra fekvő, állandóan hóval borított, 3798 méter magas Grossglocknerhez, Ausztria legmagasabb hegycsúcsához, a Magas-Tauern „királynőjéhez” is. Ha kedvünk van egy ettől távolabbi felfedezőúthoz, úgy akár bő fél nap alatt is felejthetetlen kirándulást tehetünk az ide karnyújtásnyira fekvő olasz határon túli Dolomitokban. Nem véletlen, hogy a Dolomitokat a világ öt legszebb hegysége között tartják számon. Mindebből alapos ízelítőt kaphatunk, ha Kelet-Tirol fővárosából, Lienzből elautózunk Cortina d’Ampezzóba, az Olasz Dolomitok fővárosába. Lienz és a varázslatos Kelet-Tirol az év minden szakaszában várja az Alpok szerelmeseit!

Képek: dr. Elter Tamás