Dubai, a modern kori Eldorádó

Dubai szlogenje „minden egy helyen”, mások pedig a „legek” városának nevezik. Gyermekkorunk mesekönyveiből ismert kacsalábon forgó paloták világa rajzolódik ki előttünk. Nemcsak néhány különlegesség, néhány stílus vagy kultúra lelhető fel ezen a helyen, hanem minden egyszerre. Találkozhatunk a modern világgal, ám a hajdani kereskedőváros hagyományait is megismerhetjük.

Korábban az arab félsziget kereskedelmi városaként ismerhettük a Perzsa-öböl déli partján fekvő Dubait, melynek fő tevékenysége a halászat és a gyöngyhalászat volt. Az 1960-as években kezdődött meg átütő fejlődése, iparosodása az olaj felfedezésével. Mivel a város tudatában volt készletei véges voltának, elhatározta, hogy üzleti és turisztikai paradicsommá növi ki magát. Mára Dubai az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb s egyben legnépesebb városa. A helyi repülőtér kifutópályáját kiszélesítetve, illetve a világ legnagyobb mesterséges kikötőjét megépítve utat nyitott a turisták szakadatlan áradatának. A forró levegőhöz hozzá nem szokott látogatóknak a téli, tavaszi vagy őszi időszakban érdemes ideutaznia, mivel nyáron a hőmérséklet tartósan meghaladhatja a 40 fokot is.

5

Az egekben és a vizeken át

A városban dübörgő építkezések, fejlesztések visszhangja szinte mindenkihez eljutott. Nagyszabású ingatlanfejlesztési projektek indultak meg, az építkezésekért felelős Emaar cégcsoport nem törekedett kevesebbre, minthogy az egekben és a vizeken terjeszkedjen. Dubai szimbólumává vált az 1999-ben átadott, vitorlás hajót megformázó szállodaépület, a Burj al-Arab, mely egy mesterséges szigeten áll, és saját hídon keresztül lehet megközelíteni. A világ legmagasabb és legdrágább luxusszállodája, így nem kell meglepődnünk, ha hétcsillagos szállodaként hallunk róla. A felhőkarcolók sorából kitűnik a 2010-ben átadott Burj Kalifa (Kalifa-torony) is, a jelenleg legmagasabb épület a Földön. 828 m-rel és 160 emelettel tartja a világrekordot. A Perzsa-öblöt mesterséges kikötőjével és szigeteivel hódította meg a város. A Jebel Ali Port szabad kikötő és iparváros Dubaitól délre fekszik, mellette gyárak tömege szolgáltat munkalehetőséget a munkavállalóknak, a strandok és a szállodák pedig feltöltődést biztosítanak a turistáknak. A kikötő partjainál épült fel a Jebel Ali Pálma, egy pálma alakú, 5 km hosszan elterülő szigetcsoport, két külső szigetkörrel, melyből a belső kör stilizált arab betűkből áll. Ha az öbölben észak felé haladunk, egy kisebb pálmaszigetbe, a Jumeira Pálmába ütközünk. A „világ nyolcadik csodájának” nevezett szigetcsoport luxusszállodákkal, üdülővillákkal, éttermekkel és strandokkal várja a különlegességekre vágyókat. Még északabbra, Dubai belvárosának vonalában egy újabb mesterséges, de ötletében eredeti sziget együttest látogathatunk meg, a 200 szigetből álló világtérképet. Minden sziget egy országot szimbolizál. A világ legnagyobb víz alatti szállodakomplexuma is készülőben van.

3

Üzletek egymás hátán

Az egykori kereskedőváros profilját megőrizve mára modern üzleti centrummá vált. Hatalmas bevásárlóközpontok, üzletek, piacok színesítik az utcákat. A Dubai Mall hatalmas méretű akváriumával kápráztatja el a látogatókat, a Mall of Emiratesben pedig sípályát alakítottak ki. A Wafi Mall egy piramis formájú épület, egyiptomi szobrokkal és belső falán festményekkel díszítve. É ez még csak néhány eklatáns példa a „plázák” sorából, ráadásul ezen túl a helyi piacokra is érdemes ellátogatni. A piacok szabadtéri üzleteit szukoknak nevezik, legnépszerűbbek az aranyszuk, a fűszerszuk és a textilszuk. Ezek közös jellegzetessége, hogy a fizetendő összeget többnyire alkudozással lehet itt kiharcolni. A Dubaii Vásárlófesztivál és a Dubai Nyári Meglepetések alkalmával még nagyobb a vásárlási láz, amely több millió turistát vonz a városba évente.

A legaktívabb város

A „legek” városa töménytelen szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál testnek, léleknek. Fürdők és wellness szolgálatok tucatjai, bárok, művészeti kiállítások miriádja várja tárt karokkal a turistákat. Népszerű szabadidős tevékenység a brunch (az angol breakfast és lunch szóból), a délutánba nyúló hosszú ebéd. Valamennyi étterem készen áll felszolgálására, különösen pénteki napokon (Dubaiban a hétvége péntekre és szombatra esik). Ezenkívül különféle sportesemények közül lehet válogatni. Legnépszerűbbek a tekézés, a golf, a sivatagi szafari és a kemping. A vízi sportokat kedvelőknek pedig lehetősége adódik szörfölni, búvárkodni, illetve vitorlázni az öböl kobaltkék vizében. A látványosságok közül kiemelkedik a „Dubaii Disneyland”, a Wonderland, melynek érdekessége, hogy nemcsak vidámparkként, hanem élményfürdőként is működik. Különlegességei a vízi dodzsem, a vízi mozi, illetve a dzsungeltúra.

4

Jövő és múlt egy helyen

Dubait sokan a „jövő városának” nevezik, ugyanakkor sétát tehetünk a múltba is. Aki szeretné megismerni, miből lett ez a varázslatos, már-már nem is valóságosnak tűnő bőség, felfedezheti azt az alapot, amire a modern kánaán épült. Az 1896-ból való uralkodói palotába (Sheikh Saed House) látogatók számára régi fényképek fedik fel, milyen volt Dubai az olajkorszak előtt. A mellette fekvő múzeumfaluban aktívabban lehet részt venni a „múlt” felfedezésében: hagyományos építészeti stílusban épült házak között barangolhatunk, bemutatásra kerül Dubai tengerészeti múltja, a gyöngyhalászat, és akár tevegelhetünk is a helyszínen. A Dubai Múzeum szintén valóságszerűen tárja elénk a város emlékképeit. 1787-ben védelmi erődnek épült, azóta palota és börtön is helyet kapott benne. A múzeummá alakított épület életnagyságú figurákkal, hang- és fényeffektusokkal színesített kiállításokkal nyílt meg. Régi eszközök, öltözékek, fegyverek, népviseletek mellett élethűen kialakított szukot, korániskolát és egy oázist is meglátogathatunk. A Dubai Múzeumból kisétálva az 1918-ban épült Bastakiya Palota melletti autentikus városrészbe csöppenünk, amely Dubai óvárosának tekinthető. Két hatalmas mecset, a Nagymecset és a Jumeirah mecset a város vallási centrumai. Az utóbbi két minarettel emelkedik a felhőkarcolókhoz hasonlóan az egekbe, és bejáratához márványlépcsők vezetnek. Ezek nemcsak turistalátványosságok, hanem a helyiek imahelyei is. Dubai felfedezése egyet jelent a múltban és a jövőben tett kalandos utazással!

2

Képek: archív