Szánkózni napfénynél és holdfénynél

Innsbruck környékén több mint 90 kilométernyi szánkópálya csábít vidám kikapcsolódásra! Gyere és éld át velünk ezt a felejthetetlen kalandot!

Mi a legszebb a szánkózásban? A völgybe történő önfeledt száguldás. Holdfénynél az éjszakai erdőn át felkapaszkodni az alpesi menedékházhoz. A szánkózás előtt az alpesi kunyhóban töltött vidám pillanatok. A szánkózás legszebb oldalával kapcsolatos vélemények lehetnek különbözőek. De egy biztos, akik kipróbálták mindannyian nagyon jól érezték magukat közben. Innsbruck környékén több mint 90 kilométernyi szánkópálya várja a különleges kalandra vágyókat. A legtöbb pálya közepesen nehéz, míg egyes pályák a megfelelő világításnak éjszakai szánkózásra is lehetőséget kínálnak.

A szánok eredetileg áruszállításra használt munkaeszközök voltak, később kezdték őket közlekedési eszközként is használni, és nagyjából ezzel egyidejűleg, a XVIII. század elején kezdte meg a szán hódító útját fél Európán át – Hollandiától egészen Svájcig. Ausztriában és Bajorországban „rodeln”-ként ismerik a szánkózást. Az első osztrák bajnokságot 1911-ben rendezték, míg az első Európa-bajnokságra 1914-ben került sor.

2

Innsbruck környékén rendkívül változatos a szánkópálya kínálat: vannak rövid pályák, mint például a Gleirschalmról (1,5 km), az Axamer Lizum síterepen működő Pleisenhüttétől (2 km) vagy a Muttersben található Scheipenhoftól (2 km) induló szánkópályák. Emellett természetesen rekordhosszúságú pályák is rendelkezésre állnak, mint például a Birgitzer Almról (11 km), az Oberpefussról (10 km) vagy a Kemater Almról (6,5 km) induló szánkópályák. A szánkópályák használata ingyenes, a kiindulópontot megközelíthetjük gyalogosan egy szép téli túrázás keretén belül vagy választhatjuk a felvonót is, amennyiben rendelkezésre áll.

Aki szervezett szánkópartin szeretne részt venni, annak a Patsch által szerdánként tartott, kifejezetten gyermekes családoknak kínált programra kell jelentkeznie. Az Innsbruck Sí- és Snowboardiskola kínálatában is szerepel az egyéni vendégeknek vagy csoportoknak kínált szervezett szánkókirándulás. A szükséges felszerelést természetesen a helyszínen is bérelhetjük. További információk erről beszerezhetőek a helyi idegenforgalmi irodáknál.

Igazán különleges élménynek számít az éjszakai szánkózás, amelyet hetente több alkalommal is kínálnak az Innsbruck közelében található kivilágított szánkópályák. Holdfénynél szánkózhatunk például Oberperfussban, Axam-Birgitzben vagy a Schlick 2000 síterepen.

Képek: www.innsbruck.info