Tél Stájerországban

Amikor Ausztria zöld szíve hófehér téli pompát ölt, változatos téli élmények egész sora várja az üdülővendégeket. Stájerországban már javában folynak a készületek a következő kiemelkedő sporteseményre.

A téli Stájerország

Stájerország vonzereje a hideg évszakban is ajánlatai sokszínűségében rejlik. Nemcsak az első osztályú télisport- és gyógyászati kínálatról, vagy a kulináris élményekről és kimagasló rendezvények egész soráról van szó. Ezen területek sajátos keveréke teszi Stájerországot egyedülállóvá. A hófehér ruhába öltözött tartomány az északon található hegyektől a délvidékek forró termálforrásaiig számtalan felfedeznivalót kínál. 804 kilométernyi sípálya található Stájerországban, a legismertebb síközpont minden kétséget kizáróan Schladming. A snowboardosok a Kreischbergen találhatják meg számításaikat, a Stuhlecken a elsajátíthatjuk a századforduló idejéről származó speciális sítechnikákat, míg az Ausseerland régióban a sífutópályáról egyenesen a termálfürdőbe vezethet az utunk. A világbajnok Stadlober által életre hívott sífutópálya-érdemrenddel kitüntetett 14 sífutóközpontnak köszönhetően Stájerország egész Ausztrián belül az egyik leggazdagabb kínálattal rendelkezik az északi sportágak terén. 9 termálfürdő és számtalan gyógyszálló gondoskodik az élményteli felmelegedésről. Egész Stájerországban izgalmas alternatívák várják a vendégeket a sípályákon kívül is: például a számtalan természetes szánkópálya, amelyek nappal és éjszaka is vidám kalandokra csábítanak. Az érintetlen hegyoldalakon tett hótalpas túrák igazán nagy népszerűségnek örvendenek Ramsauban és a Murtal régióban egyaránt. A tél szelídebb oldalát ismerhetjük meg a téli séták vagy a romantikus lovas szános kirándulások alkalmával. Kelet-Stájerországban kiadós sétákat tehetünk a téli tájon át, de akár hőlégballonnal is a magasba emelkedhetünk és madártávból csodálhatjuk meg a hóborította téli tájat.

2

Világbajnok téli örömök

2015-ben ráadásul kettős világbajnokságot rendeznek a magyar üdülővendégek kedvenc régiójában: a Kreischbergen a következő téli szezonban FIS Freestyle Sí és Snowboard Világbajnokságot tartanak. Aki addig is a legutóbbi világbajnokság sípályáit szeretné kipróbálni, az megteheti ezt Schladmingban. A „világbajnokok nyomában” elnevezésű ajánlat a 4 hegyet összekötő sípályarendszer azon versenypályáira kalauzolja el a vendégeket, amelyeken az elmúlt szezonban a világbajnokok is síeltek. Az érdeklődők akár a VB parkba is ellátogathatnak, amelyet a világverseny alatt csak a VIP vendégek használhattak. Három izgalmakkal teli nap, amelyeken Michael Tritscher, a schladmingi exsíversenyző és olimpiai bajnok kalauzolja a vendégeket, aki a sí világbajnokság minden részletét ismeri.

Kulináris élmények télen

Stájerországban a bornak mindig szezonja van – a hideg évszakban elsősorban a dél-stájerországi „Bortél” alkalmával. A speciális borkóstolások, a vincellérpezsgő és az újbor bemutatása mellett januárban a disznóvágás és a hurkakészítés is meghatározó szerepet játszik. Télen ráadásul a világbajnoki sípályák és sífutópályák mellett is élvezhetjük Ausztria zöld szívének páratlan kulináris kínálatát. Az alpesi kunyhókban és hegyi éttermekben olyan termékeket kóstolhatunk, amelyek Stájerországban teremnek, például bort, almát és tökmagolajat. A különböző akciós hetek, események és prezentációk során a sportos észak és az élményekkel teli dél egyedülálló párost alkot. A stájerországi hegyeket összekötő pályarendszeren a stájer tv-szakács, Johann Lafer vezetésével szerveznek gasztronómiai fesztivált, amelyen a prominens vendégek, a helyi termékek és a meghívott sztárszakácsok játsszák a főszerepet.

1

Képek: www.steiermark.com/hu