Európa legritkább orchideáját fedezték fel újra az Azori-szigeteken

A ritka virág majdnem két évszázadra teljesen feledésbe merült, egy kutatócsoport most azonban újra felfedezte az Azori-szigeteken. A fajt Hochstetter-orchideaként ismeri ma a világ.

A páratlan szépségű orchideát 1838-ban találták meg először az Azori-szigeteken, de létezése el is tűnt a köztudatból. Az orchideák a Föld talán egyik legváltozatosabb virágos növényei, Európában több mint 300 fajuk honos. A Royal Botanic Gardens Kew professzora, Richard Bateman által vezetett kutatócsoport az Azori-szigeteket választotta vizsgálatának színhelyéül, mivel a Portugália partjaitól 1600 kilométerre fekvő szigetcsoport ideális életteret ad az orchideák számára. A kutatók ennek a különleges növény  evolúciójának történetét akarták részletesebben feltárni, amikor az “elveszett” Hochstetter-orchidea nyomára bukkantak.

A szakértők mikroszkópikus és DNS vizsgálatokat is végeztek az orchideák analizálása során, melyek széleskörűen elterjedtek az Azori-szigeteken. A kutatók két, egymástól könnyedén megkülönböztethető faj vizsgálatára számítottak eredetileg. A rövidebb sarkantyúkkal rendelkező virág a kilenc szigetből álló csoport minden egyes részén fellelhető volt, míg a keskenyajkú orchidea csak nyolc szigeten, és ritkábban virágzott. Bateman professzor a BBC Nature-nek elmondta, hogy a rendkívül ritka harmadik fajt, a Hochstetter-orchideát a középen elhelyezkedő Sao Jorge szigeten találták meg. A kutató különösen megdöbbent, amikor rájött, hogy a mintegy kétszáz évvel korábban, 1838-ban leírt faj virágait tanulmányozta.

A kutatócsoportnak sikerült azt is bebizonyítania, hogy ezek a csodálatos növények Európából, és nem Észak-Amerikából származnak, mint ahogy azt korábban egyesek feltételezték. Azt viszont már nagyon nehezen tudják behatárolni, hogy a kontinens melyik részéről, és milyen módon kerültek az orchideák az Azori-szigetekre.

Forrás: bbc.co.uk

Kép: ibtimes.com