Mágikus pillanatok Karintiában

Az Alpok déli oldalának téli kínálata és a szívélyes karintiai vendéglátók egyedülálló élményekkel várják a kezdő és profi síelőket egyaránt: a tágas és hóbiztos sípályák, a varázslatos kilátás és a feledhetetlen téli hangulat garanciát jelentenek az önfeledt kikapcsolódásra. Az Alpok déli oldalának kedvező klímája, valamint az Adriai-tenger felől érkező nedves légáramlatok egészen késő tavaszig garantálják a napsütötte téli élményeket.

„Megérkezni és felüdülni” – ezt az ígéretet sehol máshol nem váltják be úgy, mint Karintiában. Itt ugyanis valóra válnak a tökéletes téli üdülésről szőtt álmok: a határtalan síélményekről széles, enyhe lejtésű sípályák, ropogó porhó, hangulatos menedékházi estek, az Alpok–Adria konyha egyedülálló karintiai finomságai, a féltve őrzött alpesi hagyományok és a könnyed, délies hangulat gondoskodik. Karintia igazán kedvező földrajzi fekvéssel büszkélkedhet, az Alpok–Adria térségben található tartomány télen is sok-sok napsütéssel, enyhe, ugyanakkor mégis hóbiztos időjárással várja az üdülővendégeket. Egy tény, amely természetesen az emberekre is kihat, akik itt élnek. Nem csoda hát, hogy a helybéliek kimondottan életvidám, nyitott és vendégszerető emberek. A pozitív példa könnyen átragad a vendégekre is.

2

Síelés családoknak, élménysíelőknek és újrakezdőknek

Karintia tágas sípályáin elsősorban az élménysíelők érezhetik otthon magukat, akiknek a szabadban történő, könnyed mozgás áll a téli üdülés középpontjában. Karintia nem hiába a családok és újrakezdők kedvelt téli üdülőhelye. A 31 karintiai és kelet-tiroli síterepen található több mint 1000 kilométernyi, tökéletesen karbantartott sípálya legtöbbje sípálya érdemrenddel kitűntetett. A kínálatban elsősorban könnyű és biztonságos családi, valamint enyhe lejtésű sípályák találhatóak. Ha valaki még több szabadságra és kalandra vágyna, számtalan buckás pálya, freeride szakasz és funpark közül válogathat. Ráadásul a téli élmények most egészen húsvétig tartanak, mert miközben a völgyben már megjelennek az első hóvirágok és feltűnnek az első kerékpárosok is, a hegyekben még ragyogó napsütésben hódolhatunk kedvenc téli időtöltésünknek.

Alternatív kikapcsolódási lehetőségek a sípályákon kívül

Karintia számtalan aktív és örömteli kikapcsolódási lehetőséget kínál a sípályákon kívül is: a korcsolyázókat, jégtekézőket és jéggolfozókat mintegy 200 tó várja tükörsima jégfelülettel. A 6,5 km²-nyi Weisensee egész Európa legnagyobb természetes jégfelületének számít. Ausztria legdélebbi tartománya emellett a sítúrázók kedvelt találkozóhelye is, továbbá fektetett nyomtávú sífutópályák, kivilágított szánkópályák és izgalmas hótalpas túrák is szerepelnek a változatos kínálatban. A maradandó élményekről pedig olyan speciális kalandok gondoskodnak, mint például a vezetett husky-szafari, vadregényes túrázás teliholdnál vagy egy különleges „mágikus pillanatok” túra a Hohe Tauern Nemzeti Parkban, ahol képzett túravezetők segítségével eredhetünk az erdei állatok nyomába.

3

Kényeztető meglepetések

Karintiában minden megtalálható, amit egy jól sikerült téli üdüléstől elvárunk. Sőt, Ausztria napfényes tartománya ennél jóval többet is kínál: a falusi üdülés során például zoknikötő szemináriumon vehetünk részt, a „vidéki ráncfelvarrás” alkalmával friss tejsavóban fürdőzhetünk – ami a fiatalság különleges forrása – vagy a hangulatos családi hotelekben teljes körű gyermekfelügyeletet is igénybe vehetünk. Az Alpok déli oldalán különleges élmények várnak ránk a kulináris kalandozások alkalmával is. Nem kell mást tennünk, mint helyet foglalunk egy terített asztalnál, nyitottnak lenni a bennünket érő impulzusokra és a helyiekkel közösen a vidék legszebb helyein fedezni fel az Alpok–Adria térség egyedülálló kulináris kínálatát, amelyre a friss, regionális termékekből készült ételek a jellemzőek. A helyi specialitások kóstolására számtalan lehetőség kínálkozik, például a vidám szezonnyitók, a tipikus falusi ünnepségek, a meghitt hangulatú adventi vásárok, a bolondos farsangi mulatságok és a hagyományőrző húsvéti szokások alkalmával.

Fürdőköpeny, téli kabát helyett

Karintia csendes menedékhelyei és wellnessoázisai az ellazulás és inspiráció különleges élményét kínálják a vendégeknek: a Bad Kleinkirchheimban található Római termálfürdőben töltött órák garanciát jelentenek a regenerációra és a feltöltődésre. 3 különböző szinten összesen 13 szauna és számtalan hangulatos pihenőrészleg várja itt a látogatókat, miközben a gyermekek saját, elkülönített élménybirodalomban tombolhatják ki magukat. Warmbad-Villachban található a vadonatúj Karintia termálfürdő és nemrég nyitotta meg kapuit a Millstatti-tó partján található 1. Karintia fürdőház, valamint a Wörthi-tó partján álló Werzer’s fürdőház. Ideális helyek a visszavonuláshoz és a kettesben töltött, romantikus órákhoz. Itt hamar hátunk mögött hagyhatjuk a hétköznapok gondjait és kimagasló színvonalon kényeztethetjük magunkat: különböző szaunák és exkluzív wellnesskezelések közül válogathatunk, a csodás természeti környezet pedig egyedülálló légkört teremt. Nem túl messze, így téli kabát helyett akár fürdőköpenyben is könnyedén megközelíthetőek egyes szállodák különleges tófürdői. A Turracher Höhén található Hotel Hochschober, a Millstatti-tó partján működő Hotel Koller’s és a Wörthi-tó partján álló Hotel Schloss Seefels a szomszédos tó vizében kialakított, télen is kellemesen meleg és egyedülálló kilátást nyújtó „medencékkel” várja a vendégeket. A kínálatot olyan hagyományőrző wellnesskezelések teszik teljessé, mint például egy lazító szénafürdő vagy havasi macskagyökérkrémmel, cirbolyaeszenciával, esetleg mézzel végzett masszázsok.

4

www.karintia.at