Kalifornia megduplázta napelemeit

Tavaly Kaliforniában több napelemet telepítettek a háztetőkre, mint együttvéve az elmúlt harminc évben. Egy év alatt megduplázódott a napsütötte államban a napelemek száma.

2013-ban összesen ezer megawatt teljesítményű napelemekkel bővültek a nyugati állam háztartásai. Egy évvel korábban, 2012-ben csupán ötszáz megawattnyi napenergiát állítottak elő az akkor újonnan telepített elemek, így gyakorlatilag azok kapacitása egy év alatt megduplázódott. Ez óriási előrelépést jelent a fenntartható fejlődés és a hatékony energiafelhasználás szempontjából is.

A Solar Industry Magazine azt közölte, hogy ilyen mértékű növekedéssel számítva Kalifornia napenergia kapacitása összesen ötezer megawattra fog növekedni 2014-re. Ezzel messze túlszárnyalják azt az előrejelzést, amely szerint összesen háromezer megawatt teljesítményű napelemeket telepítenek az egyik legnaposabb amerikai államba 2016 végéig.

Kalifornia különösen kiemelkedik a többi amerikai állam köréből az alternatív energiaforrások, azon belül is a napenergia kiaknázása tekintetében, de a többi állam is egyre inkább ebbe a fenntartható irányba fordul. 2012 óta az egész Egyesült Államokban kétszázezer napelemmel borították be a házak és irodaépületek tetejeit a Bloomberg News értesülései szerint. Ráadásul a napelemeket már olyan áron be lehet szerezni a kiskereskedelmi forgalomban, hogy azok Amerika középosztálya számára is megfizethetőek legyenek.

Forrás: inhabitat.com