- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Híres börtönszigetek: If vára

Posted By Máté Viola On 2014-01-14 @ 09:00 In History | No Comments

A sorozat legújabb részében a Marseille közelében található francia várbörtönt mutatjuk be, amelyet Alexandre Dumas kalandregénye, a Monte Cristo grófja tett világhírűvé.

If vára a francia Riviéra partszakaszának közelében, a Földközi-tenger parányi kis szigetén helyezkedik el csupán 3.5 kilométerre Marseille régi kikötőjétől. A sziget a híres börtönnek ad otthont, amelyet leginkább Alexandre Dumas kalandos regényéből, a Monte Cristo grófja című történetből ismerhetünk. A világ is ennek kapcsán figyelt fel a rejtélyes várra a 19. század folyamán. Az erőd uralja az egész szigetet, amelyet a meredek sziklaormokra építettek 1524 és 1531 között I. Ferenc parancsára. A francia király stratégiai jelentőséget tulajdonított a mindössze csak három hektár területű kis földhalomnak, amely fekvésénél fogva nagyszerű kiindulási pont volt a birodalom déli partszakaszának védelméhez tengeri ütközetek esetén. Az erőd katonai egysége elrettentő volt, és valójában egy csatát sem kellett megvívnia.

2 [1]

A sziget hosszú évszázadok alatt lakatlan volt, és a várat csak börtönként használták. Az erődöt körbeölelő veszélyes partszakasz miatt úgy gondolták, hogy lehetetlen a szigetről megszökni. Bár ez a Dumas regény főhősének, Edmond Dantes-nak sikerült, a vár fogságából egy rab sem tudott valójában kiszabadulni. Hosszú évszázadokon át If vára Franciaország rettegett a párizsi kommün vezetője, Gaston Crémieux is, akit 1871-ben végeztek ki a vár falai között, miután leverték a községtanácsot is. A börtön funkciója ezután meg is szűnt a 19. század végén, és a szigetet megnyitották a nagyközönség kíváncsi szemei előtt 1890-ben.

3 [2]

Akkoriban bevált gyakorlat volt, hogy az elítélteket megkülönböztették aszerint, hogy melyik társadalmi osztályból származnak és mennyire vagyonosak. A börtön alsó, ablaktalan celláiba helyezték el a szegény rabokat, míg a gazdagabb, felső rétegből származó elítéltek sokkal komfortosabb körülmények között tölthették büntetésüket és sokszor privát cellákban élték mindennapjaikat, amelyekhez egyes esetekben még kandalló is tartozott. Viszont ezért a privilégiumért nagyobb összeget is kellett fizetniük.

Az erőd ma hajóval könnyedén elérhető Marseille kikötőjéből, és Dumas Monte Cristo grófjának hatására rendkívül népszerű látványosságnak számít a turisták körében.

Képek: panoramio.com, storyplaces.net, ruthal.blog.com


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/01/14/hires-bortonszigetek-if-vara/

URLs in this post:

[1] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/01/storyplaces.net_.jpg

[2] Image: http://explorerworld.hu/wp-content/uploads/2014/01/panoramio.cm_.jpg

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.