- The Explorer World - https://www.explorerworld.hu -

Hatszáz kilométer a denevérrekord

Posted By The Explorer On 2014-01-21 @ 11:01 In Felfedezetlen | No Comments

Először jegyezték fel tudományosan, amint egy törpedenevér Nagy-Britanniából indulva átszelte az Északi-tengert, hogy Hollandiába jusson. Ez hihetetlen teljesítmény az apró emlőstől.

A durvavitorlájú vagy közönséges törpedenevért (Pipistrellus nathusii) a Bristolhoz közel eső Blagdonban gyűrűzték meg, majd mintegy 600 kilométerrel arrébb, Hollandiában találták meg. Addigra ugyan a parányi állat elpusztult, ám azonosítójele egyértelműen bebizonyította, hogy a denevér valóban megtette az esetében eddig elképzelhetetlennek tartott távot.

A kutatók szempontjából azért különösen értékes a megfigyelés, mert az első közvetlen bizonyítékként szolgálhat arra a feltevésükre, mely szerint e denevérfaj egyedei átkelnek az Északi-tengeren.

A durvavitorlájú törpedenevérek súlya mindössze 6 és 15 gramm között mozog és méretük körülbelül egy ember hüvelykujjáénak felel meg. Éppen apró termetük miatt volt eddig nehézkes a vándorlásuk megfigyelése, hiszen a madaraknál és más nagyobb fajoknál használt jelöléseket esetükben alkalmazzák. Ez először a Bat Conservation Trust munkatársának, Daniel Hargreaves-nek sikerült 2012-ben, és denevérjét egy évre rá találta meg egy állatvédő aktivista Hollandia északi partszakaszán.

Korábban az északi-tengeri olajfúrótornyokon is találtak törpedenevéreket, ám arra, hogy ilyen nagy távolságokat tesznek meg, most először derült fény.

 

forrás: kép és szöveg: BBC


Article printed from The Explorer World: https://www.explorerworld.hu

URL to article: https://www.explorerworld.hu/2014/01/21/hatszaz-kilometer-a-deneverrekord/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.