Varosha, Ciprus szellemvárosa

Remek strandok, luxushotelek, sztárok és pezsgő élet. Ciprus idegenforgalmi központja volt egykor az üdülőváros, a sziget kettéosztása óta viszont üresen pang. Varosha drámája.

A BBC helyszíni riportban számolt be a mediterrán szigetország 1974-es megosztását megelőző időszak pazar nyaralóhelyéről, a Famagusta városához tartozó Varosha negyed pusztulásáról.

Az egykor Ciprus Riviérájának hívott, többek között Brigitte Bardot és Richard Burton által is igen kedvelt tengerpart a szigetet sújtó görög-török konfliktus áldozatául esett mintegy negyven éve. A katonai villongások puccsal értek véget, és a törökök átvették az ellenőrzést az ország közel kétharmada felett. Varosha az elfoglalt északi területekre esett, ezért görög ciprióta lakossága a török csapatok közeledtével elmenekült. Terveik szerint a helyzet rendeződése után visszatértek volna városukba, ám a területet a török hadsereg kordonokkal lezárta, így Varosha azóta is szellemvárosként pusztul.

1984-ben az ENSZ határozatban szólította fel a törököket, hogy a területet adják át a nemzetközi szervezet fennhatósága alá, egyben megtiltotta, hogy a kiűzött ciprióta lakosokon kívül bárki betelepüljön a területre. Bár 2003-ban enyhültek az utazási korlátozások, az arra járókat még ma is kerítések és veszélyre figyelmeztető táblák sokasága fogadja. Nem is igen megy senki a területre, de aki megteszi, megteheti, azt páratlanul bizarr látvány fogadja: a homokdűnékkel beterített utcákban érintetlen, 1974-es autószalon és korabeli ruhákkal felöltöztetett próbababákkal teli kirakatok fogadják.

varosha-cars

 

Forrás: bbc.co.uk