Matematikai egyenlet gömbvillámra

Sok kérdés övezi a gömbvillámok keletkezésének és viselkedésének mikéntjeit és körülményeit. Most megoldódhat a rejtély.

Ausztrál fizikusok a világon először írták le a ma ismert fizikai törvényszerűségek mentén a gömbvillámok keletkezését, amit a Journal of Geophysical Research Atmospheres című tudományos szaklapban közzé is tettek.

A gömbvillám egy 10-15 centiméter átmérőjű, lebegő, erős fényhatással bíró jelenség, ami nagyjából egy sétáló ember sebességével halad, és 20-30 másodperc elteltével egyszerűen megszűnik. Általában viharok alatt vagy után, épületekben, egyéb zárt helyeken, például repülőgépek fedélzetén figyelhető meg.

A most közzétett magyarázat szerint a gömbvillámok létrejöttéhez nagymértékben ionizált levegőre és mintegy egymillió voltos feszültségre van szükség. A jelenség akkor jön létre, ha egymástól elszigetelt térben – például egy nyílászáró két oldalán – az egyik oldalon az erősen ionizált, extrém magas energiasűrűségű levegő erős elektromágneses mezőt hoz létre, ami a másik oldalon úgy gerjeszti a levegő molekuláit, hogy azok gömb alakban állnak össze és sülnek ki.

A kutatásban résztvevők elismerik, hogy bár elméletük akkor tekinthető majd bizonyítottnak, ha alapjain sikerül gömbvillámot létrehozni ellenőrzött, laboratóriumi körülmények között is.

 

forrás: sci-news.com