- The Explorer World - http://explorerworld.hu -

Fiatalabb a Grand Canyon

Posted By The Explorer On 2014-01-31 @ 12:05 In Föld | No Comments

Új vizsgálat indult az impozáns és világhíres völgyszurdok korának megállapítására, ami ezek szerint mindössze öt-hatmillió éves, szemben a korábban gondolt 70 millióval.

A Nature Geoscience tudományos lapban közzétett tanulmányban az Új-Mexikói Egyetem kutatói kifejtik, nem értenek egyet azzal a korábbi, általánosan elfogadott elmélettel, amely szerint a Grand Canyon egészét hetvenmillió évvel ezelőtt vájta ki a Colorado folyó, de azzal sem, hogy a szurdok teljes egészében az utolsó hatmillió évben alakult ki. Kutatásuk során ugyanis azt fedezték fel, hogy a Colorado folyó a Sziklás-hegységtől a Kaliforniai-öbölig tartó útján az elmúlt hatmillió évben áthaladt a szakadék néhány régebben kialakult szakaszán is. A 446 kilométer hosszú, helyenként több mint 1800 méter mélységet is elérő szurdok változatos színű rétegei a Föld történetének majdnem kétmilliárd évéről tanúskodnak.

Az egyetem munkatársai az úgynevezett termokronológiai eljárásokkal folytatott kutatásaikra alapozzák feltevéseiket, amely során megmérik a kőzetek ásványikristály-szerkezetének változásait. Ennek eredményeként bizonyítottnak látják, hogy a Grand Canyon kora nem egységes, különböző részei más-más korúak: 50-70, 15-25, illetve a legfiatalabbak valóban mindössze 5-6 millió évesek.

 

forrás: BBC


Article printed from The Explorer World: http://explorerworld.hu

URL to article: http://explorerworld.hu/2014/01/31/fiatalabb-a-grand-canyon/

Copyright © 2011 The Explorer World. All rights reserved.